EuroPellets.jpg

Verschilt de pelletprijs van streek tot streek?

10 mei 2021
De pelletprijs in Namen kan verschillen van de prijs in Luik of Aarlen. In dit artikel geven we u hier enkele redenen voor.

Als u met pellets verwarmt, hebt u het met vrienden of familieleden uit een ander deel van ons land ongetwijfeld al eens gehad over de prijs. Misschien was u toen wel verrast dat de prijs van pellets van streek tot streek kan verschillen.

 

De afstand tot de leverancier beïnvloedt de pelletprijs

 

De afstand tussen het depot van de leverancier en uw woning is de belangrijkste reden waarom dezelfde zak pellets een andere prijs kan hebben. Hoe verder uw woning van het depot ligt, hoe meer kosten de leverancier voor uw pelletlevering heeft. De leverancier zal die kosten doorrekenen in de prijs van uw pelletbestelling.

 

De pelletprijs kan in uw stad of gemeente dan ook hoger of lager zijn, afhankelijk van hoe dicht u zich bij het depot van de leverancier bevindt.

 

De markt beïnvloedt de pelletprijs

 

In tegenstelling tot mazout wordt de maximale verkoopprijs van pellets niet vastgelegd door de overheid. Elke leverancier mag zijn eigen prijs aanrekenen, waardoor de prijs per gebied kan verschillen.

 

Algemeen genomen kunnen we stellen dat de pelletprijs in functie van de markt evolueert. De prijs volgt de wet van vraag en aanbod: hoe hoger de vraag, hoe meer de prijs zal stijgen. Daarnaast heeft de prijs van de grondstof eveneens een invloed op de pelletprijs. Als hout duurder wordt, zet de pelletprijs de weg naar boven ook in.

 

Welke andere factoren beïnvloeden de prijs van pellets?

 

Naast de afstand en de kostprijs van de grondstof wordt de prijs van pellets ook door een aantal andere factoren beïnvloed.

 

De eerste factor is het seizoen: de pelletprijs in het zomerseizoen (april - september) verschilt van die in het winterseizoen (oktober - maart). De verpakking speelt eveneens een rol in de pelletprijs. Pellets in bulk zijn namelijk goedkoper dan pellets in zakken. Het verpakken van pellets is een kost voor de leverancier. Die kost zal hij doorrekenen in de prijs van het product.

 

Tot slot heeft ook de bestelde hoeveelheid een effect op de eindfactuur: hoe meer pellets u bestelt, hoe voordeliger de prijs wordt. Als u over voldoende opslagcapaciteit beschikt, raden we u dan ook aan om grote hoeveelheden te bestellen. Op ProxiFuel bedraagt de minimale hoeveelheid voor een bestelling in bulk in totaal twee ton. Pellets in zakken worden geleverd op pallets met 65 zakken van 15 kg.

 

Lees ook:

De pelletprijs in België ontleed

Online pellets bestellen