Evolution.jpg

Aankoopprijs van stookolie in de eerste helft van 2021

28 juni 2021
Hoeveel bedroeg de aankoopprijs van stookolie in de eerste helft van dit jaar? ProxiFuel volgt het voor u op.

De aankoopprijs van stookolie verandert zeer regelmatig, naargelang de olieprijzen stijgen of dalen. Nu de eerste helft van dit jaar ten einde loopt, werpen we in dit artikel een blik op de evolutie van de mazoutprijzen in België tijdens de voorbije zes maanden.

 

De aankoopprijs van stookolie is het laatste half jaar gestegen

 

Algemeen stellen we vast dat stookolie de afgelopen zes maanden duurder is geworden. Bij het begin van het jaar betaalde u voor uw stookolie nog 0,4884 euro per liter, terwijl u nu, 6 maanden later, 0,6466 euro per liter moet neertellen. Stookolie is dus in een half jaar tijd bijna 35% duurder geworden. Terwijl een aankoop van 2.000 liter stookolie op de eerste dag van het jaar 976,80 euro kostte, moest u op de laatste dag van het halfjaar 1.293,20 euro betalen.

 

De aankoopprijs van stookolie is voornamelijk gestegen als gevolg van de stijgende olieprijzen. Ter herinnering: vorig jaar waren de prijzen extreem gedaald. De COVID-19 pandemie leidde in 2020 immers tot een inkrimping van de wereldwijde vraag naar olie, waardoor de olieprijzen in elkaar zakten. Sinds het begin van 2021 zijn de prijzen voor ruwe olie zich beetje bij beetje aan het herstellen. De stijging van de wereldwijde vraag en de inspanningen van de OPEC+-leden om de productie te beperken, drijven de prijzen opnieuw op.

 

Evolutie van de aankoopprijs van stookolie in het eerste kwartaal van 2021

 

Opvallend tijdens het eerste kwartaal is dat de aankoopprijs van mazout gedurende de eerste vijftien dagen van het jaar is gestegen, daarna tot begin februari stabiel bleef of zelfs lichtjes is gedaald en vervolgens gedurende de gehele maand februari weer omhoog ging. In maart tekenden we een algemeen stijgende trend op gedurende de eerste twee weken, die vervolgens de laatste twee weken weer naar beneden boog.

 

De piek van het kwartaal werd bereikt op 16 maart, met een prijs van 0,6040 euro per liter. De laagste prijs van het kwartaal noteerden we op 6 januari. Op die dag betaalde u 0,4834 euro per liter.

 

Evolutie van de aankoopprijs van stookolie in het tweede kwartaal van 2021

 

In het tweede kwartaal van dit jaar noteerden we aanvankelijk nog een matige stijging van de aankoopprijs. Tijdens de maanden april en mei bleef de prijs van een mazoutbestelling behoorlijk stabiel.

 

Het was pas in juni dat de prijs sneller begon te stijgen. Terwijl de mazoutprijs op 1 juni op 0,6108 euro per liter werd vastgelegd, kostte stookolie op de 30ste van de maand 0,6482 euro per liter, of 74,80 euro meer bij een levering van 2.000 liter stookolie.

 

In het tweede kwartaal werd de laagste prijs genoteerd op 9 april, namelijk 0,5551 euro per liter, terwijl de hoogste prijs werd opgetekend op 25 juni, met 0,6518 euro per liter.

 

Lees ook:

De voordelen van mazout

5 tips voor een goedkope stookolielevering