Analyse Des Prix

Dalende mazoutprijs in het eerste semester

03 juli 2023
De eerste helft van dit jaar zit erop. Het is tijd om de balans op te maken van de mazoutprijs in de afgelopen zes maanden.

De eerste helft van dit jaar zit erop. Het is tijd om de balans op te maken van de mazoutprijs in de afgelopen zes maanden. Als we een jaar teruggaan in de tijd stellen we vast dat de mazoutprijs een stijgende evolutie kende en ongekende hoogten bereikte. De eerste maanden van dit jaar zijn de tarieven echter gedaald om vanaf mei min of meer stabiel te blijven. In dit artikel vertellen we u alles over die prijsevolutie.

 

Een turbulente start van het jaar voor de mazoutprijs

 

Eerst en vooral was 2022 een turbulent jaar voor de mazoutprijs. De invasie van Rusland in Oekraïne verklaart de vele prijsstijgingen van mazout. Aan het begin van dit jaar waren de tarieven echter al lager dan eind 2022.

 

Zo bleef de prijs voor een liter brandstof op 1 en 2 januari 2023 stabiel en betaalde u 1,0581 euro per liter. Een bestelling van 2.000 liter kostte u op die dagen in totaal 2.116,20 euro. Een paar dagen later daalde de literprijs echter tot onder de symbolische grens van één euro. Een grens waar we in de eerste maanden van dit jaar nog regelmatig onder zouden duiken. De eerste keer gebeurde dat op 6 januari. Een liter mazout kostte toe 0,9881 euro en voor een bestelling van 2.000 liter diende u een bedrag van 1.976,20 euro neer te tellen.

 

Overwegend dalende trend voor de mazoutprijs

 

Vanaf februari ging de mazoutprijs hoofdzakelijk naar beneden. In slechts een paar dagen tijd bereikten de tarieven een niveau dat we al bijna een jaar niet meer gezien hadden. Op 8 februari kostte uw bestelling van 2.000 liter u in totaal 1.786 euro (0,893 euro/liter).

 

In de weken daarna zette de mazoutprijs zijn langzame en gestage daling voort, ondanks enkele stuiptrekkingen. Op 5 mei bereikte de prijs zelfs een niveau dat we sinds begin 2022 niet meer gezien hadden. Op die dag betaalde u voor een liter brandstof een bedrag van 0,7632 euro. Als u 2.000 liter mazout had besteld, verscheen er een bedrag van 1.526,40 euro op uw rekening.

 

Een stabiel einde van het semester

De prijzen per liter zijn sinds het begin van de maand mei licht gestegen. De stijging bleef echter beperkt waardoor de prijzen rond 80 cent per liter zijn blijven schommelen. De hoogste prijs die we de afgelopen weken noteerden was de prijs op 23 juni (0,8688 euro). Ter vergelijking: vorig jaar moest u nog een bedrag van 1,4466 euro voor een liter betalen. Een bestelling van 2.000 liter stookolie kostte u toen 2.893,20 euro.

Wat zijn de voorspellingen voor de mazoutprijs?

Als consument wilt u uiteraard weten hoe de mazoutprijs in de komende maanden zal evolueren. Het is echter niet eenvoudig om een inschatting van de prijsevolutie te maken. Er zijn immers veel factoren die de mazoutprijs beïnvloeden. Een van die parameters is de prijs van een vat olie, de grondstof voor stookolie, die op zijn beurt afhangt van de vraag en het aanbod op wereldvlak.

 

Momenteel zijn er een aantal gebeurtenissen die een invloed kunnen hebben op de olieprijs. Saoedi-Arabië, een van 's werelds grootste olieproducenten, heeft aangekondigd dat de productieverlaging van een miljoen vaten per dag verlengd wordt. Tegelijkertijd herstelt de Chinese economie zich trager dan verwacht. Tot slot is er nog steeds een risico op een wereldwijde recessie, wat zou kunnen leiden tot een vertraging van de economie.

 

Lees ook:

 

Contact opnemen met uw mazoutleverancier vóór de zomer

Hoe kunt u mazout onder de officiële prijs vinden?