flamme_maison.jpg

De nieuwste ontwikkelingen voor stookolieketels

31 juli 2023
We verwarmen onze woningen niet meer zoals vroeger. Welke technologische evoluties hebben stookolieketels de laatste tijd doorgemaakt?

Sinds het einde van de 19e eeuw verwarmt het grootste deel van de Belgen zijn woning met stookolie. In de loop der jaren is dit verwarmingssysteem echter geëvolueerd. Er zijn tal van technologische innovaties geïntroduceerd om de installatie efficiënter te maken en de milieu-impact van stookolie te verminderen.

 

Ook vandaag wordt er nog steeds onderzoek gedaan om dit systeem efficiënter en vooral milieuvriendelijker te maken.

 

Efficiëntere stookolieketels

 

De belangrijkste innovatie van de afgelopen jaren betreft de milieu-impact van stookolieketels. Die impact is vandaag een stuk lager dankzij verbeterde systemen.

 

Laat u vandaag een stookolieketel plaatsen, dan moet deze een energielabel A of B hebben. De labels zijn een handige manier om de verschillende installaties te vergelijken. De producten van categorie A zijn stookolieketels met een hoog rendement en een lage CO2-uitstoot. Kiest u voor een installatie met label A of B, dan kunt u tot 30% besparen op uw jaarlijkse factuur.

 

Maar het is vooral voor het milieu dat u een verschil zult maken. Door uw brandstofverbruik te verminderen, beperkt u de uitstoot van broeikasgassen. En die uitstoot ligt nog lager als u kiest voor mazout Ultra.

 

De ontwikkeling van condensatieketels

 

Condensatieketels vinden we vandaag op de markt als alternatief voor traditionele stookolieketels. Een condensatieketel is zuinig en vermindert de CO2-uitstoot nog meer.

 

De installatie werkt met terugwinning van de warmte uit de rook die vrijkomt bij de verbranding van stookolie. Het stookolieverbruik daalt op die manier met 30%.

 

Stookolieketels en hernieuwbare energie combineren

 

Bij het kiezen van hun verwarmingssysteem besluiten steeds meer gezinnen om hun verwarming op stookolie te combineren met hernieuwbare energie.

 

Zo kunt u bijvoorbeeld een stookolieketel en een warmtepomp samen gebruiken. Als de temperatuur te laag wordt, neemt uw stookolieketel het over. Bij bepaalde temperaturen zijn warmtepompen op lucht/water echter veel minder efficiënt.

 

Bent u geïnteresseerd in een zonneboiler? Uw verwarmingsketel komt dan in actie als de zon niet voldoende schijnt. Weet wel dat er zonnepanelen geïnstalleerd moeten worden en dat een warmteoverdrachtvloeistof de warmte opvangt. Zodra die vloeistof op temperatuur is, wordt ze naar het waterreservoir gestuurd.

 

Verwarmen volgens uw levensstijl

 

Wanneer u uw keuze maakt, is het van cruciaal belang om rekening te houden met uw levensstijl. Afhankelijk van uw locatie, gewoonten enz. worden sommige installaties mogelijk niet aanbevolen.

 

We raden u aan contact op te nemen met een specialist om de ideale oplossing voor uw behoeften te vinden.

 

Weet wel dat stookolie, ondanks alles, een gemakkelijke oplossing blijft. Zo is het product gemakkelijk te bewaren en gemakkelijk te leveren. Bovendien vindt u altijd een leverancier bij u in de buurt. Als u dat wilt, kunt u uw stookolie online bestellen.

 

 

Lees ook:

 

Welke voordelen heeft een online stookolieaankoop?

Welke mazouttanks bestaan er?