commander_du_pellets_actualite_1.jpg

La composition du prix du pellet

10 juni 2020
Welke elementen bepalen de pelletprijs? ProxiFuel zoekt het voor u uit.

Vergeleken met de prijs van stookolie, gas of elektriciteit blijft de pelletprijs relatief stabiel; Er zijn echter verschillende factoren die de prijs van uw houtpellets doen stijgen of dalen. We leggen uit waarom.

 

De pelletprijs hangt af van de waarde van het hout

 

Het spreekt voor zich dat de pelletprijs hoofdzakelijk beïnvloed wordt door de prijs van de grondstof van pellets, met name houtresten. Als de waarde van het hout stijgt, worden pellets duurder, en omgekeerd. De houtprijzen schommelen veel minder dan de stookolieprijzen waardoor de pelletprijzen ook relatief stabiel blijven in vergelijking met de stookolieprijzen.

 

De wet van vraag en aanbod bepaalt de prijs

 

Een ander element dat de prijs mee bepaalt, en dat u misschien zal verrassen, is het seizoen. In België hanteren de pelletleveranciers meestal twee tarieven:

  • een voordelige zomerprijs die in de lente en de zomer geldt;
  • een winterprijs die in de herfst en de winter geldt.

 

Dat is eenvoudig te verklaren. Tijdens de warmere maanden van het jaar daalt de vraag naar pellets. De pelletprijs zal dus, volgens de wet van vraag en aanbod, eveneens dalen. Tijdens het verwarmingsseizoen is de vraag naar pellets echter groot waardoor de prijs ook zal stijgen.

 

Een marge voor de leverancier

 

De pelletprijs omvat, uiteraard, een marge voor de leverancier. Die marge zorgt ervoor dat de leverancier:

  • zichzelf een loon kan uitkeren;
  • de kosten voor het transport, het onderhoud en het stockeren van de pellets kan betalen;
  • de communicatie- en marketingkosten rond de verkoop van pellets kan dekken.

 

De prijs die de leveranciers hanteren, omvat dus steeds de levering van uw pellets tot aan uw woning, zowel voor houtpellets in bulk als in zakken op pallet. Dat verklaart waarom de pelletprijs per leverancier verschilt maar ook waarom de prijs bij dezelfde leverancier kan wijzigen, afhankelijk van de plaats waar de pellets geleverd moeten worden. Hoe groter de afstand tussen het depot van uw leverancier en uw woning, hoe hoger de transportkosten en de prijs van uw pellets zullen zijn. We raden u dan ook aan om een beroep te doen op een pelletleverancier bij u in de buurt.

 

Lees ook:

Waar moet u op letten bij een pelletaankoop?

Waar komen pellets vandaan?