pellet sac.jpg

Hoe worden houtpellets gemaakt?

06 januari 2022
Houtpellets, of pellets, zijn u ongetwijfeld wel bekend maar weet u ook waar die kleine cilindervormige korrels uit bestaan en hoe ze gemaakt worden? We leggen het u uit.

Wanneer u uw woning met een pelletketel of -kachel verwarmt, kiest u voor een milieuvriendelijke, voordelige, comfortabele en gebruiksvriendelijke warmtebron. Maar hebt u zich al eens afgevraagd hoe die houtkorreltjes gemaakt worden?

 

Waaruit bestaan houtpellets?

 

Houtpellets, of pellets, worden gemaakt van houtschilfers, spaanders of ander onbewerkt houtafval. In de meeste gevallen gebruikt men naaldhout om houtpellets te maken. Naaldhout heeft niet alleen een hoog calorisch vermogen maar bestaat ook voor een deel uit hars waardoor het gemakkelijk tot pellets kan worden samengedrukt.

 

Loofhoutpellets bevatten dan weer een kunstmatige lijm die als bindmiddel wordt gebruikt om de pellets samen te drukken. Ze zijn aangevuld met additieven die ervoor zorgen dat ze op dezelfde manier branden als naaldhout. De verbranding van deze kunstmatige bindmiddelen is giftig en beschadigt uw installatie.

 

Goed om te weten

TOTAL Pellets Premium worden gemaakt van 100% naaldhout uit duurzaam beheerde Belgische bossen. Dat betekent dat er geen enkele boom gekapt wordt om deze houtpellets te maken.

 

De stappen in de productie van houtpellets

 

Tijdens het productieproces wordt de grondstof omgezet in kwaliteitsvolle houtpellets. Dat gebeurt in verschillende stappen:

  1. De houtresten van zagerijen en andere houtverwerkende industrieën worden verzameld en in een silo vermalen.
  2. Het verkregen zaagsel wordt in een droogtrommel gedaan.
  3. Wanneer het zaagsel droog is, wordt het onder hoge druk samengeperst in een speciale pers. Die druk zorgt voor de cohesie van de pellets.
  4. De houtpellets worden nadien afgekoeld en gezeefd om al het stof te verwijderen. Dat stof zou uw systeem namelijk kunnen beschadigen.
  5. Vervolgens worden de pellets opgeslagen in silo's voordat ze in zakken worden verpakt of in speciale vrachtwagens worden geladen voor bulkleveringen.

 

Hoe kunt u kwaliteitsvolle pellets herkennen?

 

Er bestaan verschillende pelletmerken die echter niet allemaal even goed zijn. De kwaliteit van de pellets is te herkennen aan de verschillende bestaande labels.

 

De TOTAL Pellets Premium die we via ons platform verkopen, hebben bijvoorbeeld de DINplus- en ENplus-labels, twee van de meest strikte labels op het vlak van kwaliteit van houtpellets. Die labels garanderen dat de TOTAL Pellets Premium:

  • een hoog calorisch vermogen hebben;
  • gemaakt zijn van houtafval van naaldhout en geen chemische bewerking hebben ondergaan;
  • geen lijm of ander additief bevatten;
  • een zeer laag vocht-, as- en fijnstofgehalte hebben;
  • over de perfecte afmetingen beschikken.

Al die criteria geven uw pelletkachel of -ketel een optimaal rendement, verminderen het risico op schade en verlengen de levensduur van uw installatie.

 

Lees ook:

Prijs van pellets in bulk of zakken in België

Waarom is pelletverwarming een goede keuze?