tirelire_radiateur.jpg

Energie besparen met pelletverwarming

07 augustus 2023
Ontdek onze beste tips om energie te besparen wanneer u uw woning met pellets verwarmt.

Met een aantal eenvoudige handelingen kunt u altijd energie besparen, ongeacht het type verwarming dat u gebruikt. Ontdek onze verschillende tips om uw pelletverbruik te verminderen en zo uw portemonnee en het milieu gelukkig te maken.

 

Kies voor kwaliteitspellets

 

Ons eerste advies is om pellets van topkwaliteit te kiezen. Dergelijke pellets zorgen voor een hoger rendement, waardoor u uw verbruik kunt verlagen.

 

U moet dan wel weten welke pellets van goede kwaliteit zijn! Ten eerste kunt u vertrouwen op de verschillende onafhankelijke labels zoals DINplus en ENplus. Die labels stellen relatief hoge eisen aan pelletproducenten. De criteria waaraan producten moeten voldoen zijn onder andere:

 

  • de calorische onderwaarde moet hoger dan of gelijk zijn aan 4,6 kWh/kg;
  • het percentage additieven moet lager zijn dan 2% van de totale massa;
  • het vochtgehalte moet lager dan of gelijk zijn aan 10%;
  • het fijnstofgehalte moet minder dan 0,5 % bedragen;
  • de mechanische weerstand moet hoger zijn dan 97,5%;
  • de vastgelegde afmetingen, met een diameter van ongeveer 6 mm en een lengte tussen 3,15 en 4 cm.

 

Goed om te weten

 

De Premium Plus Pellets die de verdelers van Proxifuel aanbieden hebben het ENplus- en DINplus-label. De pellets gaan zelfs nog verder dan de norm, zodat u kunt profiteren van een hoog rendement en een installatie die op een duurzame manier beschermd wordt.

 

Laat uw installatie onderhouden

 

Uw installatie laten onderhouden is een garantie op veiligheid en een hoog rendement. Uw systeem kan na verloop van tijd immers verontreinigd raken, waardoor de efficiëntie afneemt.

 

Regelmatig onderhoud door een professional zorgt ervoor dat uw installatie perfect werkt. Tijdens zijn bezoek reinigt de verwarmingstechnicus de verschillende onderdelen van uw kachel of ketel. Hij zal ook controleren of uw installatie goed is afgestemd op uw verwarmingsbehoeften. De kers op de taart? U verlengt de levensduur van uw installatie!

 

Programmeer uw installatie volgens uw behoeften

 

Tegenwoordig hebben de meeste systemen, zowel kachels als ketels, een programmeerfunctie. Met een dergelijke functie kunt u uw installatie instellen op basis van uw aanwezigheid of voorkeuren.

 

Zo voorkomt u dat uw systeem onnodig opwarmt en alleen aangaat als u thuis bent.

 

Bestel lokale pellets

 

Een andere manier om geld te besparen is door de verzendkosten te drukken. We raden u dan ook aan om pellets te bestellen bij een plaatselijke leverancier. Op Proxifuel vindt u altijd een lokale verdeler die u de beste prijs in uw regio biedt.

 

Kies voor pellets in bulk

 

Pellets in bulk bestellen is ook een manier om te besparen. De fabrikant bespaart namelijk aanzienlijk op de verpakkingskosten als u voor bulk kiest. Dergelijke pellets worden dan ook tegen een betere prijs aangeboden dan zakken van 10 of 15 kilo.

 

Deze oplossing heeft echter één nadeel: u hebt een silo met een minimale opslagcapaciteit van twee ton nodig.

 

Lees ook:

 

Is het voordelig om veel pellets te kopen?

Hoe krijgt u pellets tegen een betere prijs?