GetMoney.jpg

Heb ik recht op financiële steun als ik een stookolieketel laat plaatsen?

13 maart 2019
Wilt u een nieuwe stookolieketel in uw woning plaatsen? Ontdek de financiële steun waar u in België aanspraak op kunt maken.

Wilt u uw oude verwarmingsketel vervangen of een stookolieketel in uw nieuwe woning laten plaatsen? In bepaalde gevallen hebt u recht op financiële steun om dergelijke werken te laten uitvoeren.

 

Een stookolieketel in Wallonië

 

In Wallonië zijn er geen premies voor het plaatsen van een verwarmingsketel op stookolie.

 

U kunt in bepaalde gevallen wel profiteren van een lening aan 0 % bij de Société wallonne du crédit social (SWCS), via het Rénopack of het Ecopack. Die twee initiatieven zouden in de loop van 2019 samengevoegd worden. Ze bieden u de mogelijkheid om tot € 60 000 te lenen, over een periode van 30 jaar, aan 0% rente. De lening helpt gezinnen die renovatiewerken willen uitvoeren of energie willen besparen. In dat opzicht kunt u ze ook gebruiken voor de plaatsing van een stookoliecondensatieketel.

 

Om aanspraak te kunnen maken op de lening moet u:

 • eigenaar zijn met minimaal twee kinderen ten laste;
 • minstens 18 jaar oud of een geëmancipeerde minderjarige zijn;
 • eigenaar zijn van een woning in Wallonië die al minstens tien jaar geleden voor het eerst als woning gebruikt werd;
 • een globaal belastbaar inkomen van minder dan € 97 700 hebben;
 • de afgesloten lening kunnen terugbetalen;
 • de plaatsing van de stookolieketel door een aannemer laten uitvoeren.

 

Geen financiële steun voor stookolieketels in Brussel

 

In Brussel krijgt u geen premies of financiële steun voor een stookolieketel.

 

Meerdere duwtjes in de rug in Vlaanderen

 

In Vlaanderen kunt u een renovatiepremie aanvragen voor het plaatsen van een centrale verwarming en dus bijvoorbeeld een stookolieketel. Die premie bedraagt maximaal € 7500. Er moet aan de volgende voorwaarden voldaan worden:

 • de woning moet uw hoofdverblijfplaats zijn;
 • de woning moet in Vlaanderen liggen en minstens 30 jaar oud zijn;
 • u mag geen ander goed in volle eigendom bezitten;
 • uw inkomen mag een bepaald bedrag niet overschrijden (afhankelijk van het feit of u vrijgezel, getrouwd of wettelijk samenwonend met of zonder persoon ten laste bent);
 • het gefactureerde bedrag voor de plaatsing van een stookolieketel moet minstens € 2500 excl. btw bedragen.

 

Net als in Wallonië kunt u ook profiteren van een sociale lening voor het bouwen of renoveren van een bescheiden woning (de woning moet gebouwd of verkocht worden door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen). Die lening kan u dus helpen om een stookolieketel aan te schaffen. Er geldt geen voorwaarde van maximaal inkomen. De duur van de lening kan maximaal 25 jaar bedragen en de rentevoet is vast en voordelig.

 

Tot slot bestaat er ook nog een premie van € 1800 die door de netbeheerders worden toegekend voor een individuele stookoliecondensatieketel. Die premie is in het leven groepen voor personen die recht hebben op sociale tarieven voor elektriciteit en gas. De verwarming moet een CE-markering hebben en voldoen aan bepaalde rendementseisen.

 

Lees ook:

Belgische overheidssteun voor pelletkachels

Waarom uw stookolieketel vervangen?