thermostat_construction.jpg

Waarom uw mazoutketel vervangen?

13 februari 2019
Door uw oude mazoutketel te vervangen door een nieuwe vermijdt u niet alleen pannes, maar houdt u ook uw verbruik en impact op het milieu binnen de perken.

Traditionele mazoutketels komen tegenwoordig steeds minder voor. Hebt u nog een traditionele installatie? Dan is het misschien tijd om uw ketel te vervangen.

 

Een nieuwe mazoutketel voorkomt problemen

 

Een oude ketel valt al eens vaker uit. Om te vermijden dat u te veel aan onderhoud moet betalen, of erger nog, dat u zich op een dag niet kunt verwarmen en uw toestel snel moet vervangen, is het raadzaam om nu al de aankoop van uw nieuwe ketel te plannen.

 

Zo kunt u rustig de tijd nemen om:

  • verschillende offertes en het advies van een professional te vragen;
  • het model te kiezen dat het beste bij uw woning past;
  • de installatie van uw nieuwe toestel goed op voorhand te plannen, bijvoorbeeld wanneer het mooi weer is, zodat u zo weinig mogelijk hinder ondervindt.

 

Een efficiëntere, schonere mazoutketel

 

Opteren voor een nieuwe mazoutketel is in twee opzichten een verstandige keuze.

 

Oudere ketels hebben een veel lager rendement dan de huidige toestellen, die een pak efficiënter zijn. Omdat een condenserende mazoutketel de warmte terugwint uit de rookgassen die vrijkomen bij de verbranding van de olie, kunt u met zo'n toestel uw brandstofverbruik tot 30% verminderen, afhankelijk van de omstandigheden. Hoewel u dus eerst in een nieuw toestel moet investeren, bespaart u op lange termijn wel geld en energie.

 

Een ander voordeel is dat de nieuwe mazoutketels vriendelijker zijn voor het milieu. De laatste snufjes zorgen ervoor dat er bij de verbranding minder vervuilende stoffen in de lucht terechtkomen.

 

Vervang uw mazoutketel nog voor het verkoopverbod

 

In de huidige context kan het ook interessant zijn om uw oude ketel te vervangen door een nieuwe om het geplande verbod op de verkoop van mazoutketels in België te snel af te zijn.

 

Het federale Energiepact voorziet immers in zo'n verbod. Daarvoor worden drie deadlines vooropgesteld:

  • vanaf 2021 in Vlaanderen voor nieuwbouw en ingrijpende renovaties - 2035 voor andere installaties;
  • 2025 in Brussel;
  • 2035 in Wallonië.

Wij zijn echter van mening dat er een goede kans bestaat dat dit alles zich zal blijven ontwikkelen met de volgende regeringen. Uiteraard zullen we dit nauwlettend opvolgen en u op de hoogte houden.

 

Goed om weten

Deze maatregel heeft betrekking op het op de markt brengen van nieuwe mazoutketels en dus niet op hun gebruik. Werd uw mazoutketel voor die deadlines geïnstalleerd, dan kunt u die gewoon blijven gebruiken. Als u uw mazoutketel na die data toch moet vervangen, moet u daarentegen kiezen voor een alternatieve energie. Daarom is het beter om op deze wetgeving te anticiperen en uw ketel nu al te vervangen wanneer die bijna versleten is.

 

Verder lezen:

Stookolieketel: welke type kiest u best?

De stookolietank vervangen: waarom en hoe?