photo-1559526324-593bc073d938.jpg

Hoe zullen de prijzen voor stookoliebestellingen evolueren?

05 november 2019
De prijs die u voor een stookoliebestelling betaalt, schommelt geregeld. Welke evolutie kunnen we eind 2019 verwachten?

De prijs voor een stookoliebestelling evolueert voortdurend, en ligt soms iets hoger en dan weer iets lager. Hoe de prijs van huisbrandolie in de toekomst zal evolueren, blijft altijd moeilijk te voorspellen. Bepaalde belangrijke factoren kunnen de schommelingen in de komende weken in mindere of meerdere mate beïnvloeden.

 

In het 3de kwartaal van 2019 schommelde de prijs voor een stookoliebestelling aanzienlijk

 

In de loop van het derde kwartaal van 2019 ging de prijs voor een stookoliebestelling sterk op en neer.

 

Rond half mei werden de hoogste noteringen bereikt. Op basis van de officiële prijzen betaalde u voor de levering van 2.000 liter stookolie toen 1.473,20 euro. Na die piek daalde de prijs van huisbrandolie opnieuw naar een dieptepunt begin juni: op dat moment betaalde u voor diezelfde bestelling 225,80 euro minder.

 

Op 2 augustus betaalde u voor een stookoliebestelling 1.370,20 euro. En enkele dagen later vielen de prijzen terug naar het laagste peil in dat kwartaal: 0,6204 euro per liter of 1.240,80 euro voor een aankoop van 2.000 liter.

 

Geleidelijk aan gingen de prijzen uiteindelijk weer de hoogte in. Op 18 september werd een nieuwe grens van 70 centiem per liter overschreden. Op het einde van het kwartaal zagen we opnieuw een lichte daling.

 

Hoeveel u voor een stookoliebestelling betaalt, hangt hoofdzakelijk af van de noteringen voor aardolie

 

U merkt het: de tarieven voor een stookoliebestelling schommelen geregeld. Ze worden hoofdzakelijk beïnvloed door de schommelingen in de aardolieprijzen. De koersen van het zwarte goud kunnen door heel wat factoren worden beïnvloed. Op het eind van 2019 blijven de analisten dan ook voorzichtig.

 

Momenteel blijven de petroleumprijzen vrij hoog wegens:

  • de vrij onverwachte afname van de bruto voorraden in de Verenigde staten;
  • de gespannen geopolitieke situatie in de Arabisch-Perzische Golf, Venezuela, Ecuador en Algerije. Dat zijn belangrijke petroleumproducenten;
  • de hoop op een verlenging - en zelfs een verstrenging - van de productiebeperkingen door de olieproducerende landen en de 10 partnerlanden, die begin december in Wenen rond de tafel zitten.

Anderzijds reageren de markten somber op de vertraging van de wereldeconomie, die doorweegt op de vraag naar aardolie en dus gevolgen kan hebben voor de noteringen op lange termijn.

 

In die onzekere context kan de ontmoeting tussen de leden en de bondgenoten van het OPEC-kartel doorslaggevend zijn voor toekomstige schommelingen in de prijzen voor stookoliebestellingen.

 

Wist u dat ...

ProxiFuel u de kans geeft om de schommelingen in de stookolieprijzen dagelijks op de voet te volgen, zodat u op het ideale moment een bestelling kan plaatsen?

 

Lees ook:

Wat beïnvloedt de stookolieprijs?

Hoe kunt u genieten van de beste stookolieprijs in België?