Télétravail 4.jpg

Mazout bestellen in de lente?

18 maart 2024
Is het beter om mazout te bestellen als de temperaturen stijgen? Ontdek ons antwoord op deze veelgestelde vraag.

Heel wat mensen denken dat de prijzen voor mazout voordeliger zijn in de lente. Naarmate de dagen langer worden en de temperaturen stijgen, daalt het brandstofverbruik. Volgens de basisregels van de economie die we op school hebben geleerd, kan het lagere gebruik leiden tot een verstoord evenwicht tussen vraag en aanbod en uiteindelijk tot een lagere prijs.

 

In werkelijkheid is de situatie al vele jaren heel wat complexer. De mazoutprijs schommelt aanzienlijk en frequent. We kunnen dus niet langer stellen dat een bestelling in de lente goedkoper zal zijn dan dezelfde bestelling in het midden van de winter, wanneer onze mazoutketels op volle capaciteit draaien ...

 

Grillige mazoutprijzen

 

Om de bovenstaande stelling te bewijzen hoeven we alleen maar te kijken naar de prijstrends van de afgelopen maanden. Over heel België werd de laagste temperatuur gemeten op 21 januari 2024. Die dag betaalde u voor een bestelling van 2.000 liter een bedrag van 1.830 euro.

 

Op deze maandag 18 maart, een mooie lentedag, kostte dezelfde mazoutbestelling van 2.000 liter u in totaal 1.878,80 euro, bijna 60 euro meer.

 

Wanneer moet u dan stookolie bestellen om van de voordeligste prijs te profiteren?

 

De vraag en het aanbod aan aardolie op wereldvlak

 

Een 'goed seizoen' om stookolie te bestellen is niet meer van deze tijd. We hebben echter nog steeds het idee in ons achterhoofd, ongetwijfeld doorgegeven door onze ouders, dat het altijd interessanter is om een bestelling te plaatsen in de lente of de zomer ...

 

De stookolieprijs hangt voornamelijk af van de prijs van aardolie. Die prijs wordt door een aantal factoren beïnvloed: vraag en aanbod op de wereldmarkt, de waarde van de dollar en de geopolitieke context in de landen die deze energiebron produceren en verbruiken.

 

Volg de prijsevolutie voordat u stookolie bestelt

 

Hoewel er niet langer een bijzonder goed moment is om stookolie te bestellen, zijn er nog steeds manieren om een betere prijs te krijgen. We raden u aan om bijvoorbeeld regelmatig de prijsevolutie van stookolie op ProxiFuel in de gaten te houden.

 

Gespecialiseerde waarnemers brengen voor u de belangrijkste op- of neerwaartse tendensen in kaart zodat u het geschikte moment voor een bestelling kunt bepalen. Plaats uw bestelling vooral niet op het laatste moment, wanneer uw tank bijna leeg is, want dan bent u verplicht om tegen de dagprijs te bestellen, wat niet altijd de voordeligste prijs is. Anticipeer om van de best mogelijke prijs te kunnen profiteren!

 

 

Lees ook:

Waarom uw stookolie online kopen?

Stookolie bestellen: let op prijs én kwaliteit