Maison pellet.jpg

Pellets zijn financieel interessanter dan andere energiebronnen

13 december 2021
De prijs voor een levering van pellets is een stuk interessanter dan de prijs van andere brandstoffen. Leuk om te horen als u een pelletkachel of -ketel hebt of de installatie van zo'n toestel overweegt.

Nu de winter met rasse schreden dichterbij komt, slaan de meeste consumenten hun wintervoorraad brandstof in. In die context is de prijs van een levering pellets erg voordelig ten opzichte van andere brandstoffen. Een korte analyse.

 

Pellets, een van de goedkoopste energiebronnen op de markt

 

Volgens cijfers van de vzw Énergie Commune (de voormalige vzw APERe), die elke maand de prijzen van de verschillende energiebronnen in België onder de loep neemt, zijn pellets een van de goedkoopste brandstoffen op de markt. Dat is al zo sinds 2010, het eerste jaar waarin de vzw de prijzen analyseerde.

 

Pellets zijn goedkoper dan mazout

 

Een levering pellets is de laatste maanden financieel nog interessanter geworden omdat de prijzen van andere energiebronnen gevoelig omhoog gingen. Volgens de eerste beschikbare gegevens uit september ziet de prijs per kilowattuur (kWh) van de verschillende energiebronnen er als volgt uit.

 

  • Zonder verrassing is elektriciteit de duurste energiebron met een prijs van 30,92 eurocent in Wallonië, 29,70 eurocent in Vlaanderen en 26,60 eurocent in Brussel.
  • Gevolgd door propaangas in bulk met 11,10 eurocent.
  • Op de derde plaats vinden we aardgas, met een kostprijs van 8,13 eurocent in Wallonië, 7,35 eurocent in Brussel en 6,96 eurocent in Vlaanderen.
  • De prijs voor mazout is vergelijkbaar met die van aardgas, met name 7,23 eurocent.
  • Hout, in verschillende vormen, blijkt dan weer de goedkoopste energiebron te zijn.

 

Pellets zijn iets duurder dan blokken of snippers

 

Wat hout als energiebron betreft, zijn houtsnippers het goedkoopst: 3,03 eurocent per kWh. Blokken zijn ook interessant met een prijs van 4,63 eurocent.

 

Houtpellets zijn iets duurder maar nog altijd voordeliger dan de andere verwarmingsbronnen. Pellets in bulk kosten 5 eurocent per Kwh en zijn financieel interessanter dan pellets in zakken, die 5,66 eurocent kosten.

 

De prijs van een levering pellets blijft stabiel

 

Wanneer we de pelletprijs van de afgelopen jaren onder de loep nemen, zien we een minder grillig verloop dan bij de mazoutprijs of de prijs voor aardgas. Pellets zijn dan ook een relatief stabiele energiebron.

 

Lees ook:

Hoe is de pelletprijs de afgelopen jaren geëvolueerd?

Waarom is pelletverwarming zo populair?