2021 Total.jpg

Stookolie bestellen in 2021

16 december 2021
Nu het jaar bijna ten einde loopt, blikt ProxiFuel terug op de beste en minder goede momenten om stookolie te bestellen in 2021.

Wanneer was het beste moment om in 2021 stookolie te bestellen? En wanneer zag u beter af van een aankoop? Nu het jaar op zijn einde loopt, blikt ProxiFuel terug op de scharniermomenten in de evolutie van de stookolieprijs in 2021.

 

Stookolie bestellen was in 2021 minder interessant dan in 2020

 

Het jaar 2020 was allesbehalve een gewoon jaar voor stookolieverbruikers. De olieprijzen en de prijs van huisbrandolie tuimelden vorig jaar flink naar beneden als gevolg van de gezondheidscrisis. Dat maakte het voor klanten een bijzonder goed jaar om stookolie te bestellen, aangezien de prijs de laatste jaren nooit zo laag had gestaan.

 

In 2021 herpakte de economie zich, waardoor ook de stookolieprijzen weer omhoog gingen. In één jaar tijd zijn ze met maar liefst 45% gestegen.

 

Het beste moment om stookolie te bestellen was in de eerste helft van 2021

 

De prijs van stookolie ging in 2021 geleidelijk in stapjes omhoog.

 

Het beste moment om stookolie te bestellen was dus in januari. In de eerste maand van het jaar noteerden we immers de laagste prijs die bijna altijd onder de drempel van 50 eurocent per liter bleef voor een bestelling van minstens 2.000 liter.

 

In de eerste vijf maanden van het jaar ging de prijs van stookolie over het algemeen omhoog. Toch bleef die steeds rond of net onder 60 eurocent per liter. Dit is een bijzonder aantrekkelijk tarief in vergelijking met de prijzen in 2018 en 2019, dus voor het begin van de pandemie.

 

In juni bleef de prijs van huisbrandolie stijgen, maar in juli en augustus stabiliseerde die zich op een relatief redelijk peil van 60 tot 65 eurocent per liter.

 

Het was beter om in september en oktober geen stookolie te bestellen

 

Consumenten die ervoor kozen hun stookolie vanaf het begin van het schooljaar te bestellen, moesten helaas meer betalen dan in de voorgaande maanden. De prijs van stookolie is in september en oktober inderdaad fors gestegen als gevolg van de hogere olieprijzen, die op hun beurt naar omhoog werden geduwd door verschillende factoren zoals het herstel van de wereldeconomie en de stijgende prijzen van andere energiebronnen zoals aardgas en elektriciteit. In oktober bereikte de prijs van stookolie een piek van 0,7950 euro per liter. Op die dag moest u met andere woorden 1.590 euro neertellen voor een levering van 2.000 liter stookolie.

 

Stookolie bestellen op het einde van het jaar?

 

Eind dit jaar gaat de prijs van stookolie lichtjes naar beneden. De prijs per liter komt echter nog steeds boven 70 eurocent uit. Op het moment dat we dit artikel schrijven kost een aankoop van 2.000 liter ongeveer 1.450 euro.

 

Lees ook:

Aankoopprijs van stookolie in de eerste helft van 2021

Hoe is de stookolieprijs geëvolueerd in het 2e semester van 2021?