pellet sac.jpg

Waar moet u rekening mee houden als u pellets koopt?

01 april 2022
Hoewel er heel wat pelletleveranciers zijn, bieden ze niet allemaal een kwaliteitsvol product. U let dus best goed op om de juiste keuze te maken.

Pelletverwarming wordt steeds populairder in België, zeker nu de prijzen van fossiele brandstoffen de pan uit rijzen. Pellets zijn namelijk een voordelige en milieuvriendelijke energiebron… op voorwaarde dat u voor kwaliteit kiest!

 

Gezien het grote aanbod aan pelletleveranciers op de markt is het niet eenvoudig om pellets van goede en slechte kwaliteit te onderscheiden. We geven u enkele punten waar u op moet letten.

 

Controleer de herkomst van de pellets die u wilt kopen

 

Pellets worden over de hele wereld gemaakt maar de productienormen zijn niet overal even streng.

 

Controleer dan ook steeds de herkomst van de pellets om er zeker van te zijn dat u voor kwaliteit kiest. Het is een goed teken als de pellets geproduceerd zijn in België of in de aangrenzende landen.

 

Kies niet voor pellets uit verre landen als het ecologische aspect van energie belangrijk voor u is. In dat geval wordt de koolstofneutraliteit van uw verwarming teniet gedaan door de uitgestoten hoeveelheid CO2 tijdens het transport van de productiezone naar uw woning.

 

Controleer of de pellets het DINplus- of ENplus-label hebben

 

De aanwezigheid van het DINplus- of ENplus-label is een van de duidelijkste aanwijzingen voor de kwaliteit van de pellets die u wilt kopen. Die twee labels zijn vastgelegd door onafhankelijke instanties. Ze bewijzen dat de strenge normen voor de productie van pellets nageleefd worden.

 

Als u een van de labels, of beter nog beide labels, op uw zak pellets vindt, betekent het dat de pellets volgens de regels geproduceerd zijn en u het gewenste rendement geven.

 

Goed om te weten

 

Pellets van slechte kwaliteit zijn bij de aankoop misschien goedkoper maar kosten meer op lange termijn omdat u meer pellets moet verbruiken voor hetzelfde rendement. En dan hebben we het nog niet gehad over de mogelijke beschadigingen aan uw installatie!

 

Controleer de calorische waarde, het vocht- en het asgehalte

 

Indien die informatie niet duidelijk op de zak pellets vermeld staat, kunt u steeds de technische eigenschappen van het product bekijken. Ze geven u een zeer duidelijke aanwijzing over de kwaliteit van de pellets.

 

Dit zijn de belangrijkste elementen waar u rekening mee moet houden:

 

  • de calorische onderwaarde, die hoger dan of gelijk moet zijn aan 4,6 kWh/kg;
  • het vochtgehalte, dat lager dan of gelijk moet zijn aan 10%;
  • het asgehalte, dat lager dan of gelijk moet zijn aan 0,7%;
  • het percentage additieven, dat lager moet zijn dan 2%;
  • de bulkdichtheid, die minstens 600 kg/m3 moet bedragen;
  • en meer.

 

Wanneer u kiest voor Total Pellets Premium kiest u voor lokale pellets met een DINplus- en ENplus-certificering. De technische kenmerken van die pellets overstijgen zelfs de normen die door de twee bovenstaande labels worden opgelegd. Zo kiest u voor kwaliteit ... en een gerust gemoed!

 

 

Lees ook:

Pelletleverancier: zo maakt u de juiste keuze

Bieden goedkope pellets kwaliteit?