shutterstock_182175542.jpg

Waarom uw verwarmingsketel onderhouden?

24 juni 2022
Uw verwarmingsketel regelmatig onderhouden is niet alleen verplicht maar biedt u ook tal van voordelen. We zetten ze in dit artikel even op een rijtje!

In België bent u in elk gewest verplicht om uw stookolieketel jaarlijks te laten onderhouden. Dat is niet alleen van cruciaal belang om uw veiligheid te garanderen, maar ook om van het optimale rendement van uw installatie te profiteren...

 

Een onderhouden verwarmingsketel voor meer veiligheid

 

Het onderhoud van een verwarmingsketel is eerst en vooral belangrijk om de veiligheid van de bewoners te garanderen.

 

Een slecht onderhouden mazoutketel kan immers CO - koolstofmonoxide - uitstoten. Koolstofmonoxide is een reuk- en kleurloos gas dat dodelijk kan zijn. Bovendien verhoogt het risico op brand als er resten in uw systeem achterblijven.

 

Jaarlijks onderhoud door een opgeleide technicus kan die risico's aanzienlijk beperken. De verwarmingstechnicus zal namelijk elk onderdeel van de ketel reinigen. Vervolgens zal hij een reeks metingen uitvoeren om te controleren of het uitgestoten koolstofmonoxidegehalte onder de toegestane niveaus ligt.

 

Een goed onderhouden installatie gaat langer mee

 

Een andere reden om uw verwarmingsketel te laten onderhouden is om uw installatie in topconditie te houden. Zo vermindert u het risico op defecten en verlengt u de levensduur van uw verwarmingsketel.

 

Hoewel het onderhoud van uw verwarmingsketel bepaalde kosten met zich meebrengt, betaalt het zich op lange termijn terug.

 

Beter rendement met een onderhouden verwarmingsketel

 

Het onderhoud van uw verwarmingsketel is ook financieel lonend, omdat u zo uw stookolieverbruik kunt terugschroeven. Een perfect onderhouden installatie biedt namelijk een optimaal rendement en heeft dus minder brandstof nodig om dezelfde warmte te produceren.

 

Een goed onderhouden verwarmingsketel geeft u dus niet alleen veilig gevoel maar is ook nog eens goed voor uw portemonnee! Dat is op zijn zachtst gezegd een interessant voordeel, gezien de evolutie van de mazoutprijzen.

 

Raadpleeg een vakman voor het onderhoud van uw ketel

 

Om ten volle van de verschillende voordelen van een onderhouden ketel te kunnen profiteren, is het van cruciaal belang om een beroep te doen op een vakman. Het onderhoud vereist namelijk aangepast materiaal en echte technische vaardigheden.

 

Het is te riskant om zelf uw verwarmingsketel proberen te onderhouden. U zou uzelf daarbij kunnen verwonden of uw installatie gevaarlijk maken voor de medebewoners. Neem contact op met een verwarmingstechnicus voor een gerust gevoel!

 

 

Lees ook:

De lente: het ideale moment voor de onderhoudsbeurt van uw verwarmingsketel

Waarom uw ketel onderhouden in de zomer?