tirelire_radiateur.jpg

Drie tips om energie te besparen

06 maart 2023
Er zijn verschillende manieren om op energie, en dan vooral op verwarming, te besparen. In dit artikel geven we u er enkele, van handige tips tot grotere aanpassingen.

De sterke stijging van de energiekosten na de Russische inval in Oekraïne heeft heel wat mensen eraan herinnerd dat energie kostbaar is en dat we actie moeten ondernemen om er zuinig mee om te gaan. Enkele aanpassingen kunnen al snel leiden tot energiebesparingen die een positief effect hebben op uw portemonnee en op de planeet.

 

1. Uw woning isoleren

 

Dit is ongetwijfeld het eerste wat u moet doen als u energie wilt besparen. De goedkoopste energie is de energie die we niet gebruiken. In een slecht geïsoleerd huis kunnen de energieverliezen aanzienlijk zijn:

 

  • 30% van de geproduceerde warmte ontsnapt via het dak en de zolder;
  • 20% ontsnapt via de muren;
  • 15% ontsnapt via de ramen;
  • 10% ontsnapt via de vloer.

 

Als de isolatie van uw woning nog niet op punt staat, begint u best met het isoleren van het dak of de zolder. Isoleer vervolgens de muren (langs buiten of langs binnen) en tot slot de ramen en de vloer. Aarzel niet om vakmensen in te schakelen voor deze werkzaamheden: slecht uitgevoerde isolatie zorgt onvermijdelijk voor koudebruggen in uw woning en vermindert uw comfort. U kunt bovendien aanspraken maken op premies voor isolatiewerken.

 

2. Energie besparen door betere installaties


Het verschil in rendement tussen een 20 jaar oude stookolieketel en een huidig model kan bijzonder groot zijn. Hetzelfde geldt voor pellettoestellen.

 

Als u een oud verwarmingssysteem hebt, kan het de moeite waard zijn om een nieuw systeem te laten plaatsen. Hoewel de investering een stevige hap uit uw budget neemt, kunt u er op lange termijn een groot bedrag mee besparen.

 

Goed om te weten

 

In het geval van een centraal verwarmingssysteem is het ook belangrijk dat het aantal radiatoren en hun vermogen is afgestemd op de apparatuur en het te verwarmen oppervlak. Laat dit zeker nakijken door een verwarmingstechnicus! U kunt ook reflectoren installeren om de warmte van de radiatoren te maximaliseren. Dergelijke reflectoren zijn niet duur en kunnen 5-10% energie besparen.

 

3. Technologie helpt u energie te besparen

Naast het verwarmingssysteem zelf kunnen apparaten die gebruikmaken van de meest recente technologische ontwikkelingen u helpen om dagelijks energie te besparen. Dat geldt met name voor alle oplossingen die onder de noemer "domotica" vallen. Met een eenvoudige slimme thermostaat kunt u de verwarmingsperioden nauwkeurig afstemmen en de verwarming beperken tot het strikt noodzakelijke. Met dergelijke hulpmiddelen is het ook mogelijk bepaalde ruimten meer of minder te verwarmen, afhankelijk van het tijdstip. Een geoptimaliseerd beheer van verlichting, rolluiken of jaloezieën, met behulp van digitale hulpmiddelen, laat u ook profiteren van natuurlijke bronnen zoals de zon om uw energieverbruik te beperken.

 

Goed om te weten

 

Verwarming is een belangrijk onderdeel van het energiebudget van een gezin, maar vergeet ook niet dat het elektriciteitsverbruik voor verlichting erg hoog kan zijn. Door te kiezen voor ledlampen, die zes tot tien keer minder energie verbruiken dan gewone lampen, kunt u enkele tientallen euro's per jaar besparen.

 

 

Lees ook:

Mazoutprijs in België: welke evolutie in tien jaar?

Hoe kunt u mazout onder de officiële prijs vinden?