femme_thermostat.jpg

Een winter zonder torenhoge bedragen op uw mazoutfactuur

16 november 2022
Nu de winter er weer aankomt, zijn heel wat mensen bezorgd over hun stijgende energiefactuur. We geven u enkele tips om de kosten te drukken.

U merkt het al enkele maanden: de brandstofprijzen zijn momenteel bijzonder hoog. Hoewel we tot nu toe een vrij zachte herfst hebben gekend, zijn heel wat mensen bang dat de dalende temperaturen tot een torenhoog bedrag op hun mazoutfactuur zullen leiden.

 

Gelukkig zijn er enkele eenvoudige dingen die u kunt doen om uw verbruik te verminderen en het stijgende bedrag op uw factuur te beperken, zelfs in het midden van de winter.

 

Zet de verwarming niet te hoog als u niet thuis bent

 

Om te voorkomen dat uw energiefactuur deze winter de pan uit rijst, kunt u eerst en vooral de temperatuur in uw woning instellen op basis van uw aan- en afwezigheid.

 

Wanneer u op het werk bent, kunt u de temperatuur bijvoorbeeld verlagen tot 15 of 16 °C. Als u terug thuis bent, kunt u de temperatuur in de leefruimtes verhogen tot 19 °C. In de slaapkamers is een temperatuur van 16 tot 17 °C dan weer meer dan voldoende.

 

Tegenwoordig kunt u met geconnecteerde thermostaten uw verwarmingsperioden nauwkeurig programmeren en de verwarming op afstand regelen als u onverwacht later of vroeger thuis bent. Aarzel niet om ze te gebruiken!

 

Goed om te weten

Door de temperatuur in uw woning met slechts één graad te verlagen, kunt u tot 7% energie besparen. Het is dus zeker de moeite waard!

 

Haal die dikke truien uit de kast en gebruik uw gordijnen goed

 

Als u thuis bent en het niet al te warm hebt, trekt u best eerst een dikke trui aan. Zo hoeft u de verwarming niet hoger te zetten, wat uw verbruik en dus uw stookoliefactuur alleen maar ten goede komt.

 

U kunt ook optimaal gebruikmaken van uw gordijnen. Als uw ramen naar het zuiden gericht zijn, kunt u de gordijnen overdag open laten, zodat de zonnestralen uw huis kunnen verwarmen. Zodra de zon ondergaat, doet u de gordijnen weer dicht om een extra isolatielaag te creëren en te voorkomen dat de warmte te snel naar buiten ontsnapt.

 

Vergeet ook niet dat het, zelfs in de winter, verstandig is om uw woning elke dag minstens 10-15 minuten te verluchten. Zo beperkt u het vochtgehalte in uw woning, iets wat het koudegevoel alleen maar versterkt.

 

Onderhoud uw verwarmingssysteem


Een beschadigde verwarmingsinstallatie zal noodzakelijkerwijs meer verbruiken dan een perfect onderhouden ketel. Enerzijds is het onderhoud van uw verwarmingsketel elk jaar verplicht, voornamelijk om veiligheidsredenen, anderzijds vermindert zo’n onderhoud ook uw verbruik. De onderhoudskosten worden dus snel gecompenseerd omdat u dagelijks minder verbruikt.

 

Natuurlijk kunt u uw stookoliefactuur ook beperken door gebruik te maken van de tips die we u geregeld geven:

 

 

 

Lees ook:

Het is mogelijk om uw stookoliefactuur in schijven te betalen en uw stookolie automatisch te laten leveren!

Stookolierekening betalen: verschillende mogelijkheden