femme_thermostat.jpg

Energie besparen met de komst van de lente

10 maart 2022
De lente is in zicht. Hét moment om te bekijken wat u dagelijks kunt doen om uw energieverbruik terug te schroeven.

Het is bijna zover! Over enkele dagen ligt de winter weer achter ons. Met de komst van de lente worden de dagen langer en gaat het kwik weer de hoogte in. Het uitgelezen seizoen om uw energieverbruik onder de loep te nemen! Met een paar goede gewoonten kunt u namelijk heel wat energie besparen. Volg de gids!

 

Zet de thermostaat lager

 

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend maar een herinnering kan nooit kwaad. Nu de lente voor de deur staat, stijgen de temperaturen waardoor we minder verwarming nodig hebben. Zodra het kan, kunt u uw thermostaat dus gerust wat lager zetten om volop van de lentetemperaturen te genieten.

 

Geschat wordt dat het menselijk lichaam zich perfect kan aanpassen aan een temperatuur van 19 graden in de leefruimtes en enkele graden minder in de slaapkamers. Zet de thermostaat dus al een beetje lager voordat u uw verwarmingsketel voor de zomer helemaal uitschakelt! Vergeet niet dat twee graden minder een besparing van 5-15% op uw energiefactuur kan betekenen.

 

Laat het licht binnen

 

De zon laat zich eindelijk zien. Profiteer ervan om zoveel mogelijk licht in uw woning binnen te laten. U geniet niet alleen van de natuurlijke warmte van de zonnestralen maar hebt ook minder verlichting nodig. Zo slaat u twee vliegen in één klap!

 

Vergeet ook niet om uw woning dagelijks enkele minuten te verluchten om frisse lucht binnen te laten. Vochtige lucht is namelijk een stuk moeilijker te verwarmen dan verse lucht. Als u niet verlucht, verbruikt u meer energie om uw woning te verwarmen.

 

Laat uw wasgoed buiten drogen

 

Wasdrogers, en dan vooral oudere modellen, kunnen echte energieverslinders zijn. Aangezien het in de lente buiten al een stuk warmer is, kunt u uw wasgoed gerust buiten laten drogen. De zachte geur van de lente op uw wasgoed krijgt u er gratis bij!

 

Vermijd dus om uw wasgoed in uw woning te laten drogen. Vochtig wasgoed maakt de lucht in de ruimte vochtiger waardoor meer energie nodig is om te verwarmen.

 

Spring op uw fiets

 

Pomp uw banden op, smeer de ketting en trek eropuit! Na de lange winter is het tijd om uw fiets vanonder het stof te halen. Wilt u brandstof besparen? Probeer dan zo veel mogelijk de fiets te gebruiken: op weg naar het werk, om boodschappen te doen, om de kinderen naar school te brengen enz.

 

Fietsen is overigens niet alleen goed voor uw portemonnee maar ook uitstekend om fit te blijven!

 

Doe de grote lenteschoonmaak

 

De terugkeer van de lente kan u ook een energie- en humeurboost geven. Net wat u nodig heeft voor een grote lenteschoonmaak!

 

Schone ramen besparen energie omdat ze meer licht en warmte doorlaten. Maak ook van de gelegenheid gebruik om uw radiatoren en gloeilampen af te stoffen. Het dunne stoflaagje maakt ze namelijk minder efficiënt.

 

Goed om te weten

Profiteer van de lenteschoonmaak om gloeilampen te vervangen door ledlampen. Die lampen zijn recycleerbaar, efficiënter en hebben een langere levensduur.

 

Benut de lenteschoonmaak ook om uw huishoudtoestellen schoon te maken, met name de diepvriezer. Maak hem helemaal leeg, gooi weg wat u niet meer nodig hebt en laat hem ontdooien. Waarom? Na verloop van tijd vormt zich een dun laagje ijs in uw toestel, waardoor uw verbruik kan stijgen.

 

Lees ook:

Waarom uw ketel onderhouden in de zomer?

Hoe kunt u uw pelletverbruik verminderen?