femme_economie.jpg

Hoe berekent u uw energiebudget?

17 oktober 2022
Het is interessant om een evaluatie te maken van het budget dat u jaarlijks aan verwarming besteedt. Daarvoor moet u uw verbruik kunnen berekenen.

In deze tijden van inflatie willen heel wat mensen hun energiebudget beter inschatten en controleren. De berekening van uw mazoutverbruik helpt u alvast heel wat stappen vooruit. In dit artikel geven we u graag enkele tips. Het is namelijk niet zo eenvoudig als het lijkt.

 

Een gemiddeld verbruik van 21.000 kWh

 

In België wordt het gemiddelde stookolieverbruik geschat op 21.000 kWh per jaar. Aangezien voor de productie van 10 kWh energie één liter stookolie nodig is, verbruikt een gemiddeld Belgisch gezin jaarlijks 2.100 liter stookolie.

 

Op basis van dat verbruik kunnen we ook een gemiddeld energiebudget schatten. Tegen de huidige, bijzonder hoge prijzen (1,4455 euro/liter), betaalt u in totaal 3.035,55 euro per jaar aan verwarming. Wanneer we de prijs van vorig jaar (0,7784 euro/liter) bekijken, was dat bedrag "slechts" 1.634,64 euro.

 

Een ander energiebudget voor elk woning


Hoewel dit gemiddelde een goede manier kan zijn om te bepalen of u veel of weinig stookolie gebruikt, is het niet voldoende om uw verbruik en dus uw energiebudget nauwkeurig te beoordelen.


In werkelijkheid varieert het verbruik enorm door het type woning en vooral door de kwaliteit van de isolatie. We kunnen dus een onderscheid maken in het jaarlijkse verbruik in kWh/m2 op basis van de leeftijd en de isolatie van elke woning:

 

 

Woning met 4 gevels

Woning met 3 gevels

Halfopen woning

Recente woning met goede isolatie

Tot 65 kWh

 

Tot 60 kWh

 

Tot 50 kWh

 

Gerenoveerde woning (geïsoleerd dak en dubbele beglazing)

Van 65 tot 130 kWh

 

Van 60 tot 115 kWh

 

Van 50 tot 100 kWh

 

Licht gerenoveerde oude woning (geïsoleerd dak of dubbele beglazing)

Van 130 tot 195 kWh

 

Van 115 tot 175 kWh

 

Van 100 tot 150 kWh

 

Oude, niet-gerenoveerde woning

Van 195 tot 260 kWh

 

Van 195 tot 260 kWh

 

Van 150 tot 200 kWh

 

           

U hoeft alleen maar de berekening voor uw woning te maken om het "normale" verbruik te bepalen.

 

Uw energieverbruik verminderen


Zoals u ziet, kunt u vier keer minder energie verbruiken door uw woning te renoveren of een nieuwere woning te kiezen. Tegelijkertijd kunt u uw mazoutfacturen en energiebudget aanzienlijk verminderen.

 

Isoleer eerst en vooral uw dak of zolder en vervang uw ramen om de meeste kosten te besparen en uw woning goed te isoleren.

 

Het is ook de moeite waard om uw verwarmingsinstallatie te vervangen door een moderner en energiezuiniger systeem. Ten slotte kunt u uw verbruik ook verminderen door te kiezen voor hoogwaardige stookolie, zoals onze Mazout Ultra.

 

 

Lees ook:

 

Beter isoleren om te besparen op verwarming

De prijs voor mazout stijgt licht