shopping cart blue.png

Mazout kopen voor de prijzen terug gaan stijgen

08 januari 2020
De aardolieprijs is de laatste dagen zeer sterk gestegen en het zal helemaal niet lang meer duren vooraleer u het effect op de stookolieprijs merkt. Het is nu dan ook het uitgelezen moment om mazout te kopen.

Een maand geleden bedroeg de prijs van een vat Brent uit de Noordzee, de Europese referentie om de stookolieprijs vast te leggen, ongeveer 64 dollar per vat. Vandaag is de prijs al gestegen tot meer dan 68 dollar, het hoogste niveau sinds mei 2019.

 

De prijs voor huisbrandolie is bijgevolg ook de hoogte ingegaan. Op 7 december 2019 bedroeg de maximumprijs 0,6887 euro per liter voor een minimale bestelling van 2000 liter. Vandaag zitten we al aan 0,7031 euro per liter. Als u vandaag 2000 liter stookolie bestelt, moet u al bijna 70 euro meer neertellen dan de afgelopen maand. Hoe is die prijsstijging eigenlijk te verklaren?

 

De spanningen tussen Iran en de VS maken stookolie duurder

 

De afgelopen dagen is de prijs van het zwarte goud fors de hoogte ingeschoten. De moord op generaal Qassem Soleimani is hier de oorzaak van. De leider van de Iraanse Revolutionaire Garde werd op vrijdag 3 januari gedood tijdens een Amerikaanse luchtaanval in Bagdad.

 

Dat nieuws heeft de geopolitieke spanningen tussen Washington en Teheran op de spits gedreven en de wereldwijde beurzen in het rood doen gaan. De aardolieprijs is sindsdien sterk gestegen.

 

Wachten op vergeldingsacties

 

De markten vrezen dat Iran het hier niet bij zal laten. Het land zou schepen kunnen blokkeren in de Straat van Hormuz, een cruciale zeestraat voor het vervoer van aardolievaten. Elke dag worden achttien miljoen vaten, ofwel ongeveer 20% van de wereldproductie, door deze zeestraat vervoerd. Europa is voor zijn aardoliebevoorrading erg afhankelijk van het Midden-Oosten. Een blokkering zou dan ook erg problematisch zijn omdat het aardolieaanbod aanzienlijk beperkt zou worden.

 

Iran zou ook zijn aanvallen tegen de tankers voor de kust kunnen opvoeren of het kan schade berokkenen aan de aardolie-installaties in Saoedi-Arabië, een bondgenoot van de Verenigde Staten.

 

De Amerikanen hebben op hun beurt dan weer gedreigd met sancties tegen Irak, een land waar de invloed van Iran erg groot is. Het conflict zou zich dus kunnen verspreiden over het volledige Midden-Oosten en de aardolieproductie in deze regio verstoren.

 

Koop nu uw mazout om prijsstijgingen voor te blijven

 

De gespannen situatie heeft ervoor gezorgd dat de aardolieprijs in enkele dagen met ongeveer 3% gestegen is. Die stijging zal in de volgende dagen waarschijnlijk in de stookolieprijs te merken zijn. Sinds 3 januari is de prijs van een stookolielevering van 2000 liter al met een dertigtal euro gestegen.

 

Wacht dan ook niet langer om uw stookolietank te vullen en prijsstijgingen voor te blijven. Specialisten denken echter wel dat dit slechts een korte opflakkering is. Als er geen andere verstorende elementen optreden, is de prijsstijging van huisbrandolie slechts van tijdelijke aard.

 

Lees ook:

Stookolielevering in de winter, waar moet ik op letten?

De factoren die de stookolieprijs beïnvloeden