Maison pellet.jpg

Onze tips om een pelletkachel te kopen

04 maart 2024
Wilt u een pelletkachel kopen? Ontdek onze tips om de juiste keuze te maken en jarenlang van uitstekende verwarming te genieten.

Door de jaren heen zijn pelletkachels steeds populairder geworden bij de Belgische gezinnen. Het gebruiksgemak maakt van dergelijke kachels een volwaardig alternatief voor houtkachels. En in onze huidige tijd waarin fossiele brandstoffen uit de gratie zijn, is het heel logisch om te kiezen voor lokaal geproduceerde, milieuvriendelijke energie.

 

In dit artikel geven we u enkele punten waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste pelletkachel voor uw woning.

 

Het juiste verwarmingsvermogen

 

Het verwarmingsvermogen is het eerste criterium waar u rekening mee moet houden als u een pelletkachel gaat kiezen. Voor alle modellen op de markt wordt het vermogen uitgedrukt in kilowatt. Dat kan gaan van 3 kW, voor de kleinste modellen, tot 20 kW voor de grotere modellen.

 

Om het benodigde vermogen te bepalen, dient u de oppervlakte van de te verwarmen ruimtes zo goed mogelijk in te schatten. Houd er rekening mee dat uw pelletkachel 0,1 kW moet produceren om 1 m² te verwarmen. Als uw woning echter slecht geïsoleerd is, zult u een pelletkachel met een hoger vermogen nodig hebben.

 

Als het vermogen van uw pelletkachel te laag is, kunt u de ruimte niet goed verwarmen en verbruikt u veel pellets. Heeft uw toestel echter een te hoog vermogen, dan zult u het op zijn laagste stand moeten gebruiken, wat tot meer verstoppingen zal leiden. 

 

Design en gebruikscomfort

 

Qua design hebben fabrikanten van pelletkachels de afgelopen jaren enorme inspanningen geleverd. Vandaag vindt u dan ook een uitgebreide waaier aan modellen, van klassiek tot eigentijds. Neem zeker de tijd om eens door enkele catalogi te bladeren, zo vindt u gemakkelijk een kachel die perfect binnen uw interieur past.

 

Verder kunt u ook kiezen voor toestellen waarbij u de vlam heel goed kunt zien of juist helemaal niet. Ook hier is het een kwestie van smaak. Het geluidsniveau van de kachel is een andere factor om rekening mee te houden. Als u de kachel een plaats geeft in uw woonkamer, in de buurt van de televisie bijvoorbeeld, kiest u best voor een convectiekachel in plaats van een kachel met een blaassysteem. Dergelijke kachels maken namelijk meer lawaai, ook al proberen fabrikanten dit nadeel te verhelpen.

 

Een pelletkachel met hoog rendement

 

Het rendement van een pelletkachel is een belangrijk criterium om rekening mee te houden bij uw aankoop. Het rendement is de verhouding tussen de geproduceerde energie en de verbruikte energie. De meeste pelletkachels op de markt hebben tegenwoordig een zeer hoog rendement dat tussen 80 en 90% ligt.

 

Anders gezegd, hoe hoger het rendement, hoe minder pellets u nodig hebt om de gewenste warmte te krijgen. Een toestel met een hoog rendement zal u op lange termijn dus veel geld besparen.

 

Autonomie, vulsysteem en functies

 

De grootte van het pelletreservoir is een andere factor die u bij uw aankoop in overweging moet nemen. Terwijl sommige kachels slechts gemaakt zijn voor 15 kg pellets, het equivalent van één zak, kunnen andere kachels drie keer zoveel pellets bevatten en meerdere dagen werken zonder bijgevuld te worden.

 

Tot slot kan uw pelletkachel ook enkele functies bevatten om het dagelijkse gebruik te vereenvoudigen. Sommige toestellen kunnen geprogrammeerd worden om uw woning op bepaalde momenten te verwarmen, zelfs als u niet thuis bent. Andere modellen zijn dan weer voorzien van een wifipakket, zodat u uw kachel via een applicatie op afstand kunt bedienen. U kunt zelf bepalen hoe ver u hierin wilt gaan.

 

Kies in elk geval voor kwaliteitspellets om de optimale werking van uw installatie te garanderen.

 

 

Lees ook:

De voordelen van een verwarming met pellets

Is pelletverwarming milieuvriendelijk?