pellet sac.jpg

Is pelletverwarming milieuvriendelijk?

18 februari 2022
Pelletverwarming zit in de lift. Toch vragen mensen zich af of deze energiebron echt milieuvriendelijk is? Zoals vaak speelt de kwaliteit van de brandstof hierbij een rol!

Pelletverwarming wordt steeds populairder in België, vooral door de stijgende prijzen van de traditionele energiebronnen zoals mazout en gas. Pellets zijn dan wel voordelig, maar zijn ze ook echt een milieuvriendelijk alternatief voor fossiele brandstoffen?

 

Kies voor kwaliteit als u met pellets verwarmt

 

Pellets zijn kleine korrels die gemaakt zijn van gedroogde en fijngemalen houtresten. Hoewel die definitie geldt voor alle pellets op de markt kan de samenstelling van de pellets sterk verschillen van fabrikant tot fabrikant.

 

Pellets zijn milieuvriendelijk als:

 

  • het hout waaruit ze bestaan afkomstig is van naaldbomen, zodat er geen chemische toevoegingsmiddelen als kleefstof moeten worden gebruikt;
  • de houtresten niet afkomstig zijn van het andere uiteinde van de wereld;
  • de pellets lokaal worden gemaakt.

 

Het productieproces - met name het drogen van het hout - kan ook een impact hebben op de efficiëntie van de pellets. Performante pellets zijn namelijk pellets die minder vervuilen!

 

Hoe vindt u kwaliteitsvolle pellets?

 

U kunt de kwaliteit van uw gebruikte brandstof eenvoudig controleren als u rekening wilt houden met het milieu-aspect van uw pelletverwarming.


Als het voor u niet te technisch mag zijn, kunt u eerst en vooral controleren of uw pellets een DINplus- of ENplus-certificering hebben. Die twee certificeringen garanderen u dat uw pellets voldoen aan enkele kwaliteitscriteria die cruciaal zijn om uw installatie efficiënt en ecologisch te laten werken.

 

Wanneer u kiest voor de Pellets Premium van ProxiFuel krijgt u pellets waarvan de technische eigenschappen nog beter zijn dan de normen die opgelegd worden voor de DINplus- en ENplus-certificeringen. Ze worden bovendien gemaakt in België en onze buurlanden, op basis van lokaal hout. U maakt dus een milieubewuste keuze ...

 

Een goed onderhouden pelletverwarming

 

Naast de keuze voor een kwalitatieve brandstof hangt het ecologische aspect van uw pelletverwarming ook af van uw installatie. Die installatie dient:

 

  • correct onderhouden te zijn;
  • goed afgesteld te zijn;
  • regelmatig schoongemaakt te worden.

 

Verder is het belangrijk om te weten dat de fabrikanten van pelletkachels en pelletketels elk jaar grote stappen voorwaarts zetten in het ontwerp van hun producten. Daarom kan het interessant zijn om na enkele jaren trouwe dienst voor een nieuw toestel op pellets te kiezen. De prestaties van een nieuw toestel zullen van een andere orde zijn dan die van een oudere installatie. De hogere efficiëntie is bovendien ook gunstiger voor het milieu.

 

 

Lees ook:

Hoe worden houtpellets gemaakt?

Prijs van pellets in bulk of zakken in België