maison_connectee.jpg

Verwarming met pellets: hoe kunt u zuiniger verwarmen?

11 augustus 2022
Verwarmt u met pellets en wilt u het bedrag op uw factuur drukken? We geven u graag enkele tips om te besparen!

Pelletverwarming is op zich al bijzonder zuinig. Toch is het altijd mogelijk om het bedrag op uw factuur te drukken door een paar eenvoudige tips toe te passen.

 

Geld besparen door kwaliteitsvolle pellets te bestellen

 

Eerst en vooral is het belangrijk om voor kwaliteitsvolle pellets te kiezen als u met pellets verwarmt. Brandstof van betere kwaliteit zorgt namelijk voor een hoger rendement. U verbruikt dus minder pellets om dezelfde warmte te verkrijgen.

 

Maar hoe weet u of de pellets die u koopt van goede kwaliteit zijn? Om uw keuze te vereenvoudigen, kunt u vertrouwen op onafhankelijke keurmerken zoals DINplus en ENplus, die vrij hoge eisen stellen aan pelletfabrikanten. De certificeringen worden toegekend op basis van verschillende criteria die essentieel zijn voor pellets van goede kwaliteit:

 

  • de calorische onderwaarde moet hoger dan of gelijk zijn aan 4,6 kWh/kg;
  • het vochtgehalte moet lager dan of gelijk zijn aan 10%;
  • het percentage additieven moet lager zijn dan 2% van de totale massa;
  • de bulkdichtheid moet hoger zijn dan 600 kg/m3 (DINplus) en lager dan 750 kg/m3 (ENplus);
  • het fijnstofgehalte moet minder dan 0,5 % bedragen;
  • de mechanische weerstand moet hoger zijn dan 97,5% of zelfs 98% (ENplus);
  • de diameter moet ongeveer 6 mm zijn;
  • de lengte moet tussen 3,15 en 4 cm liggen.

 

Goed om te weten

 

De eigenschappen van Total Pellets Premium gaan nog een stapje verder dan de criteria die vastgelegd worden door de DINplus- en ENplus-regelgeving. Wanneer u voor dit product kiest, bent u zeker dat u verwarmt met pellets van hoge kwaliteit.

 

Lokale pellets ... en in bulk

 

Om de leveringskosten van uw pellets te drukken, is het ook een goed idee om te kiezen voor lokaal geproduceerde pellets die door een leverancier in uw regio verdeeld worden. Wanneer u op de website van ProxiFuel surft, kunt u kiezen voor de dichtstbijzijnde leverancier die u de meest interessante prijs voorstelt en profiteert u van pellets die in België of een buurland geproduceerd zijn. Alleen maar voordelig voor uw portemonnee!

 

Om de kosten nog verder te drukken, kunt u ook kiezen voor de levering van pellets in bulk. De fabrikant kan dan namelijk besparen op de verpakkingskosten waardoor hij u een voordeligere prijs kan bieden. U dient wel te beschikken over een pelletsilo met voldoende capaciteit!

 

Uw installatie onderhouden om geld te besparen

 

De laatste manier om geld te besparen, is door uw verwarmingsinstallatie regelmatig te laten onderhouden. Die tip geldt zowel voor eigenaars van een pelletkachel als voor mensen die een pelletketel gebruiken.

 

In beide gevallen zal het onderhoud door een vakman ervoor zorgen dat uw installatie perfect werkt en een beter rendement levert. De specialist zal de verschillende onderdelen van uw kachel of ketel reinigen en uw installatie optimaal afstellen. Bovendien kunt u op die manier ook de levensduur van uw installatie verlengen!

 

 

Lees ook:

Goedkopere pellets dankzij de levering in bulk

Waarom kiezen voor Belgische pellets?