onderhoud.jpg (1)

Welke mazoutketel is het meest efficiënt?

04 augustus 2022
Welk soort mazoutketel moet ik kiezen om mijn energieverbruik te beperken? Wij helpen u de juiste keuze te maken door voor een efficiënte ketel te kiezen!

Vandaag de dag is het van cruciaal belang om uw energieverbruik te verminderen en dat niet alleen voor de planeet maar ook voor uw portemonnee. De keuze voor een efficiënte mazoutketel is hierbij van cruciaal belang. Maar hoe weet u welk model het meest interessant is?

 

Verschillende technologieën voor uw stookolieketel

 

De basiswerking van een mazoutketel is altijd dezelfde: hij verwarmt water door mazout te verbranden en stuurt dat warme water vervolgens naar het verwarmingssysteem van de woning of naar een tank voor de opslag van sanitair warm water. De technologie is in de loop der jaren echter geëvolueerd zodat de installaties een nog hoger rendement hebben, d.w.z. een betere verhouding tussen de hoeveelheid verbrande mazout en de hoeveelheid geproduceerde warmte.

 

Momenteel zijn er drie soorten mazoutketels op de markt, elk met een verschillend rendement:

 

  • de traditionele mazoutketel;
  • de lagetemperatuurketel;
  • de condensatieketel.

 

De traditionele mazoutketel: een rendement van 90%

 

De traditionele mazoutketel bestaat al tientallen jaren. Door zijn eenvoudige werking heeft hij een zeer lange levensduur: een brander verbruikt de stookolie die via een sproeier in de ketelhaard wordt gespoten.

 

Het water in het verwarmingscircuit wordt op die manier verwarmd en kan vervolgens naar de verwarmingscircuits worden gevoerd of voor sanitaire doeleinden worden gebruikt. Traditionele mazoutketels hebben al een bevredigend rendement van ongeveer 90%. Maar de technologische vooruitgang van de laatste jaren heeft het mogelijk gemaakt om een nog hogere efficiëntie te halen.

 

De lagetemperatuurketel: een rendement tot 95%

 

Met een iets hoger rendement dan de traditionele mazoutketel (tot 95%) verwarmt de lagetemperatuurketel, zoals de naam al aangeeft, het water tot een lagere temperatuur (150 °C in plaats van 200 °C). Hierdoor kunt u uw mazoutverbruik aanzienlijk verminderen.

 

Omdat het water tot een lagere temperatuur verwarmd wordt, wordt er echter vaak gebruikgemaakt van speciale radiatoren of zelfs van een vloerverwarmingssysteem.

 

De condensatieketel, voor optimale prestaties

 

Het meest efficiënte model op de markt is tegenwoordig de zogenaamde condensatieketel. Het rendement kan meer dan 100% bedragen, en dat om een eenvoudige reden: de energie in de verbrandingsgassen wordt ook teruggewonnen. Bovendien brengt de installatie van dit toestel geen grote veranderingen met zich mee in vergelijking met een traditionele verwarmingsketel: er moet alleen een condensafvoer worden voorzien.

 

Om geld te besparen op uw factuur en uw impact op het milieu te verminderen, is de keuze voor een condensatieketel haast voor de hand liggend. Houd er echter rekening mee dat de prijs veel hoger ligt dan die van een klassiek model of een model met lage temperatuur. Zo dient u rond 5.000 euro of zelfs meer te betalen.

 

 

Lees ook:

Stookolieketel: welke type kiest u het best?

Hoe kunt u uw stookolieketel optimaal afstellen?