femme_thermostat.jpg

Hoe kunt u uw stookolieketel optimaal afstellen?

09 augustus 2018
Het is van essentieel belang uw ketel goed af te stellen, zodat hij maximale energie levert en toch zo weinig mogelijk stookolie verbruikt. Enkele tips kunnen u daarbij helpen.

De ketel correct afstellen is een eerste premisse om dag na dag stookolie te besparen en zo uw energiefactuur te verlichten. Maar op welke elementen moet u best eveneens letten?

 

Bepaal de watertemperatuur van de stookolieketel

 

Stel de temperatuur van het water dat uw radiatoren of uw vloerverwarming zal voeden heel nauwkeurig in; dat is van essentieel belang. Hoe hoger de gevraagde temperatuur, hoe meer stookolie u verbruikt. De in te stellen temperatuur hangt af van de ketel die u gebruikt, maar ook van de kenmerken van uw woning en onder meer van de isolatiegraad ervan. Daarom adviseren wij u om enkele steekproeven te doen tot u de instelling vindt die het best past bij uw woning en bij uw verwarmingssysteem.

 

De druk van uw stookolieketel in de gaten houden

 

Om goed te werken en om u een volwaardige verbranding te bieden, moet een stookolieketel de juiste druk vertonen. Die druk kunt u nagaan op de manometer van uw ketel. Dat toestel meet immers de druk van het water in het verwarmingscircuit, die wordt uitgedrukt in bar. Idealiter ligt de druk tussen 1 en 1,5 bar, en mag hij niet lager zakken dan 1 bar.

 

De afstelling van uw stookolieketel aanpassen wanneer u afwezig bent

 

Het is evenzeer belangrijk uw stookolieketel te regelen volgens het gebruik van uw woning. U kunt bepaalde tijdsbestekken instellen waarin uw ketel minder hard moet draaien, nl. de tijd dat u uit gaat werken of ’s nachts bijvoorbeeld.

 

U kunt ook thermostatische kranen op uw radiatoren plaatsen, of een omgevingsthermostaat of een verbonden thermostaat in de belangrijkste woonkamer. Die toestelletjes zijn in staat om de werking van uw ketel te regelen volgens de temperaturen die u wenst op elk ogenblik van de dag.

 

En wanneer u uw woning voor meerdere dagen verlaat, denk er dan ook aan de temperatuur van het toestel te verlagen. Doorgaans is het niet raadzaam de ketel helemaal uit te zetten. Als u de woning in de winter voor een langere tijd verlaat, vergeet dan niet de vorstvrije modus te activeren. Dat bespaart u een hoop verrassingen bij uw terugkeer.

 

Als u niet goed weet hoe u uw stookolieketel op een ideale manier moet instellen, vraag dan gerust advies aan uw erkende chauffagespecialist wanneer hij langskomt voor het jaarlijkse onderhoud van uw ketel.