pellets_evolution_prix.jpg

Hoe kunt u pellets optimaal bewaren?

16 januari 2023
De Pellets Premium van TotalEnergies bieden een hoog rendement. Maar om dat rendement te behouden, dient u ze goed te bewaren.

In het midden van de winter draaien de verwarmingssystemen op volle toeren. Waarschijnlijk hebt u thuis een kleine voorraad brandstof om uw pelletkachel of -ketel te vullen. Maar wist u dat u uw pellets in specifieke omstandigheden moeten bewaren om ervoor te zorgen dat ze na verloop van tijd hun rendement niet verliezen?

 

Pellets in bulk bewaren

 

De voorwaarden om uw pellets optimaal te bewaren hangen uiteraard af van de verpakking, in bulk of in zakken.

 

In het eerste geval dient u een opslagsilo met een minimumcapaciteit van twee ton te installeren. Die silo kan geprefabriceerd zijn, vaak in stof, of wordt ter plaatse gemaakt (in hout, beton, enz.) door uzelf of door een vakman. In dat laatste geval dient de silo sterk genoeg te zijn om de druk van de pellets op te vangen en lang mee te gaan. De binnenkant van de silo moet ook glad genoeg zijn om de pellets in de wormas te laten glijden. Van hieruit worden ze dan naar de ketel gevoerd.

 

Het maakt niet uit of u voor de ene of de andere optie kiest. U dient er steeds voor te zorgen dat de silo wordt beschermd tegen vocht, de grootste vijand van pellets. Als dat niet zo is zullen de pellets vocht absorberen als een spons, wat zal leiden tot een aanzienlijke daling van het rendement en zelfs een risico op beschadiging van uw installatie.

 

Goed om te weten

 

Let er bij de installatie van uw opslagsilo op dat deze gemakkelijk toegankelijk is voor de vrachtwagen en niet te ver van de ketel staat.

 

Pellets in zakken bewaren

 

Wanneer u pellets in zakken bewaart, is het ook belangrijk om ze te beschermen tegen vocht. U kunt ervoor kiezen om ze in verschillende ruimtes van uw woning of buiten - bijvoorbeeld in een tuinhuisje - te bewaren. Zorg er dan wel voor dat die plaatsen beschermd zijn tegen vocht en goed verlucht worden.

 

Om de zakken vlot te hanteren, raden we u ook aan uw pellets op een makkelijk toegankelijke plaats te bewaren. U moet namelijk regelmatig bij uw voorraad kunnen om uw kachel of ketel te vullen.

 

Ten slotte is het ook aangeraden om de pellets voor het gebruik op kamertemperatuur te laten komen zodat de verbranding verbetert. Als u ze op een koelere plaats bewaart, is het beter om een paar zakken bij uw pelletkachel te leggen zodat de pellets kunnen opwarmen. Als u die zakken niet in het zicht wilt laten liggen, kunt u werken met een opbergkoffer waarin u meerdere zakken op een meer esthetische manier kunt opbergen.

 

 

Lees ook:

Wat is de samenstelling van houtpellets?

Pellets in bulk en zakken: de prijzen in België