pellets_evolution_prix.jpg

Is de kleur belangrijk bij een pelletbestelling?

04 november 2020
Dient u op de kleur te letten als u een pelletbestelling plaatst? Is de kleur een indicatie van de kwaliteit? ProxiFuel legt het voor u uit.

Als u uw woning verwarmt met houtpellets in een kachel of een ketel is het van cruciaal belang dat u voor pellets van goede kwaliteit kiest. Die pellets zorgen voor een beter rendement waardoor u minder gaat verbruiken. Bovendien loopt u geen risico dat uw verwarmingsinstallatie op lange termijn verontreinigd of beschadigd wordt. De impact op het milieu is ook een stuk kleiner.

 

Er zijn heel wat criteria om de goede kwaliteit van pellets te beoordelen. Hoe zit het met de kleur van pellets? Speelt deze een rol? We leggen het voor u uit.

 

Lichte pellets, een teken van kwaliteit

 

Als u al eens pellets besteld hebt, is het u misschien opgevallen dat de kleur van pellets erg kan verschillen, van zeer licht beige tot donkerbruin.

 

De kleur kan u al een indicatie gegeven over de kwaliteit van de pellets die u gaat bestellen. Hebben de pellets een lichte kleur, dan zijn ze gemaakt op basis van naaldhout.

 

Een donkerdere kleur kan mogelijk wijzen op de aanwezigheid van plantaardige afvalstoffen of schors in de pellet. Pellets kunnen echter ook een iets donkerdere kleur hebben omdat ze gemaakt zijn op basis van een andere houtsoort, zoals lorkenhout. Dergelijk hout is donkerder dan dennen- of sparrenhout maar biedt eveneens een goede kwaliteit.

 

Kwaliteitsvolle pellets bestellen: verschillende criteria om rekening mee te houden

 

De kleur kan u een indicatie geven over de kwaliteit van de pellets maar is in geen geval het enige criterium waar u voor uw bestelling rekening mee moet houden.

 

Om er zeker van te zijn dat u uw woning met een kwaliteitsvolle brandstof verwarmt, kijkt u beter naar:

  • de calorische onderwaarde van een pellet;
  • het vochtgehalte van een pellet;
  • het asgehalte van een pellet;
  • de bulkdichtheid van een pellet;
  • en meer.


Vergeet niet dat de Dinplus- en Enplus-labels u garanderen dat de pellets voldoen aan hoge eisen op het vlak van die verschillende criteria.

 

Goed om te weten

Op ProxiFuel vindt u TOTAL Pellets Premium. Deze pellets voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen van de sector en beschikken over het Dinplus-label. Als u beslist om uw pellets bij een ProxiFuel-leverancier of partner te bestellen, bent u zeker van kwaliteitsvolle pellets om uw woning te verwarmen.

 

Lees ook:

Waarom ProxiFuel voor de levering van uw pellets?

Waar komen pellets vandaan?