Question mark.jpg

Naaldhoutpellets of loofhoutpellets: wat kiezen?

04 maart 2020
Pellets van naaldhout of loofhout of een mix van beide, u weet niet wat te kiezen? ProxiFuel helpt u de beste keuze te maken.

Pellets zijn kleine cilindervormige korrels van samengeperst en droog hout geproduceerd uit houtresten zoals houtzaagsel en -schaafsel. Ze kunnen gemaakt zijn van 100% naaldhout, 100 % loofhout of worden geproduceerd uit een mix van naaldhout en loofhout.

 

Bij de productie van pellets kunnen veel verschillende houtsoorten worden gebruikt:

  • voor loofhout: eik, es, kastanje, acacia enzovoort;
  • voor naaldhout: spar, den, ceder, Noorse spar, lariks enzovoort.

 

Rendement van naaldhoutpellets en loofhoutpellets

 

Veel verbruikers van houtpellets vragen zich af of het beter is te opteren voor loofhoutpellets dan wel voor naaldhoutpellets om van een hoger rendement te profiteren. Deze vraag is inderdaad zeer belangrijk wanneer er met houtblokken wordt gestookt:

  • doordat loofhout een grotere dichtheid heeft dan naaldhout biedt het een beter calorisch vermogen;
  • naaldhout bevat hars en zorgt er hierdoor voor dat de kachel en de schoorsteenpijp vuiler worden;
  • naaldhout is van nature vochtiger dan loofhout.

 

In het geval van houtpellets doet dit onderscheid tussen naaldhout en loofhout  er niet echt toe. Doordat de pellets gedroogd en dan samengeperst worden, zijn de dichtheid en de vochtigheid ervan, ongeacht de houtsoort, zeer vergelijkbaar.

 

Naaldhoutpellets vaak 100% natuurlijk

 

Het binden van de pellets gebeurt bij loofhout en naaldhout echter niet op dezelfde manier. Bij pellets van naaldhout of gemengde pellets is het de lignine, van nature aanwezig in het hout, die als kleefstof fungeert.

 

Bij 100% loofhoutpellets moet, daarentegen, een bindmiddel worden toegevoegd om voor de nodige samenhang te zorgen. Het kan hierbij gaan om zetmeel, een natuurlijke stof, maar ook om chemische additieven. Maar dit soort bindmiddelen maken de verwarmingsketel vuil en, bij verbranding, zijn ze schadelijk voor de gezondheid en het milieu.

 

Natuurlijke samenstelling en vochtigheidsgraad, twee essentiële criteria

 

Wilt u de milieu-impact van hun productie beperken, dan is het ideaal om te kiezen voor houtpellets die geproduceerd zijn uit lokale houtsoorten. Maar naast het soort hout is het bij uw keuze van primordiaal belang om te opteren voor natuurlijke houtpellets. Het is dus van essentieel belang dat de grondstof schoon en onbehandeld is en geen additieven bevat.

 

Het is ook belangrijk om de vochtigheidsgraad van de pellets te controleren. Deze ligt, in het ideale geval, onder de 10%. Hoe lager de vochtigheidsgraad, hoe groter de verbrandingskracht van uw pellets. Hoe hoger het rendement van uw toestel, hoe meer u bespaart en hoe minder uw verwarmingsketel of kachel vuil zal worden.

 

Goed om te weten

Er bestaan verschillende certificeringen om de kwaliteit van de houtpellets op de markt te waarborgen. Aarzel niet om deze te consulteren. De TOTAL Pellets Premium, aangeboden door de ProxiFuel-filialen, zijn Dinplus en Enplus gecertificeerd.

 

Lees ook:

Hoe worden houtpellets gemaakt?

Met welke elementen moet u rekening houden voor uw pelletsaankoop?