PELLETS.png

Met welke elementen moet u rekening houden voor uw pelletsaankoop?

27 november 2019
Als u pellets koopt, moet u op verschillende elementen letten om er zeker van te zijn dat u een kwaliteitsvol product in huis haalt.

Steeds meer Belgische gezinnen kiezen ervoor om hun woning te verwarmen met een pelletketel voor een centraal verwarmingssysteem of een pelletkachel als bijkomende warmtebron.

 

Waarom zijn kwaliteitsvolle pellets belangrijk?

 

Zowel voor een pelletketel als een pelletkachel is het belangrijk dat u niet zomaar de eerste de beste pellets koopt. De kwaliteit van de pellets is van cruciaal belang om:

  • u een goed rendement te garanderen en u de noodzakelijke warmte in uw woning te geven;
  • uw verwarmingstoestel niet te beschadigen, of het nu om een ketel of kachel gaat.

 

Hoe kunt u kwaliteitsvolle pellets in de handel herkennen? Wij geven u alvast enkele tips voor een geslaagde pelletaankoop.

 

1. Het calorisch vermogen van pellets

 

De calorische onderwaarde van pellets verwijst naar de hoeveelheid warmte die ze kunnen geven.  Bij een hoog calorisch vermogen geven uw pellets meer warmte af en is hun rendement dus ook hoger.

 

Een te hoog calorisch vermogen is echter niet ideaal omdat er in dat geval een grote hoeveelheid as geproduceerd wordt. U zult uw verwarmingstoestel dan vaker moeten onderhouden.

 

Om optimaal van de warmte van uw pellets te profiteren en uw toestel niet te beschadigen, raden we u aan om te kiezen voor pellets met een calorisch vermogen tussen 4,5 en 5 kWh/kg.

 

2. De vochtigheidsgraad en het asgehalte van pellets

 

Net zoals bij brandhout moeten uw pellets voldoende droog zijn (minder dan 10% vochtigheidsgraad) om optimaal te kunnen branden en u een goed rendement te bieden.

 

Houd daarnaast ook rekening met het asgehalte van uw pellets. Dat cijfer weerspiegelt de hoeveelheid as die tijdens de verbranding van pellets geproduceerd wordt. Een laag asgehalte (lager dan 0,7 %) is perfect voor een efficiënte verbranding en een lage asproductie in de bak van uw pelletketel of -kachel.

 

3. Grootte van de pellets

 

De grootte van de pellets is ook een factor waar u bij uw pelletsaankoop rekening mee moet houden. De juiste pellets zorgen voor een vlotte automatische toevoer van uw toestel en vermijden dat het geblokkeerd raakt. We raden u aan om pellets met een diameter van 6 mm en een lengte tussen 3,15 en 40 mm aan te schaffen.

 

Certificaten om u te helpen bij uw pelletsaankoop

 

De Dinplus- en Enplus-certificaten kunnen u helpen bij uw pelletsaankoop. Deze labels garanderen u dat uw pellets aan de hierboven vermelde kwaliteitsnormen voldoen.

 

Wist u dat ...

Bepaalde fabrikanten van pelletketels en pelletkachels geven geen garantie op uw toestellen als u geen gecertificeerde pellets gebruikt.

 

Een duurzame en doordachte pelletsaankoop

 

Hecht tot slot ook belang aan de herkomst van de pellets die u gebruikt. Op de markt vindt u pellets uit alle uithoeken van de wereld. Weet wel dat we in onze streek over alle nodige bronnen beschikken om pellets te maken. Als u voor pellets uit eigen land kiest, weet u zeker dat u de ecologische voetafdruk van de productie zo klein mogelijk houdt.

 

De pellets die in de vestigingen van ProxiFuel verkocht worden hebben het Dinplus- en Enplus-certificaat. De Total Pellets Premium zijn bovendien afkomstig van houtafval uit duurzaam beheerde Belgische bossen.

 

Lees ook:

Pelletleverancier: zo maakt u de juiste keuze

Sla uw voorraad pellets in vóór de winter