pellets_evolution_prix.jpg

Waar komen pellets vandaan?

05 februari 2020
Pellets winnen in België aan populariteit. Kent u het verhaal erachter en weet u waar ze vandaan komen? Wij vertellen u er alles over!

Pellets worden in België steeds vaker gebruikt voor verwarming door particulieren, vakmensen en grotere instellingen. Hoewel pellets stilaan ingeburgerd raken, weten weinig consumenten echt waar die brandstof voor onze verwarming vandaan komt. We leggen het hieronder uit.

 

De geschiedenis van pellets

 

Door de olieschaarste in de jaren 1970 verschenen pellets op de markt. In die periode werden ze in veel sectoren gebruikt als alternatief voor aard- en stookolie. Onder druk van de hoge olieprijzen gingen steeds meer mensen zich opnieuw met hout verwarmen.

 

Vanaf 1983 konden pellets ook door particulieren worden gebruikt. In dat jaar ontwikkelde Jerry Whitfield (ingenieur bij Boeing) immers de eerste pelletkachel.

 

Al snel werd het model naar het buitenland, en met name naar Italië, uitgevoerd. Toch werden pellets pas op het einde van de jaren 90 als volwaardige warmtebron beschouwd. Er werden nieuwe, krachtige verwarmingsketels ontwikkeld, die automatisch met pellets konden worden gevuld. Vooral in Scandinavië en Duitsland gingen steeds meer mensen zich met pellets verwarmen.

 

De oorsprong van pellets

 

Pellets worden gemaakt op basis van houtresten en houtsnippers, die overblijven na zagen en schaven. Voor de productie van pellets worden dus geen specifieke bomen gekapt. Meestal gaat het om resten van harshoudende soorten - den, (fijn)spar, lork, ... - omdat die steviger zijn en een goede calorische waarde bieden.

 

De houtresten die tot pellets worden verwerkt zijn uit de vier windstreken afkomstig. Sommige producenten gebruiken evenwel hout uit lokale bossen om de ecologische voetafdruk van de pelletproductie te beperken. Dat is ook het geval in de vestigingen van ProxiFuel, waar TOTAL Premium Pellets worden aangeboden. Die pellets bestaan uitsluitend uit zaag- en schaafresten van 100 % Belgische harshoudende soorten. Ze worden verwerkt in lokale zagerijen met PEFC-certificaat en kregen de labels 'Dinplus' en 'Enplus', die de kwaliteit waarborgen.

 

Goed om weten

Alle fabrikanten van pellets moeten u kunnen vertellen waar uw pellets vandaan komen.

 

Lees ook:

Hoe worden houtpellets vervaardigd?

Hoe kies ik mijn pellets?