PELLETS.png

Is dit het juiste moment om te kiezen voor pelletverwarming?

13 februari 2023
Pelletverwarming werd door de jaren erg populair, maar is het vandaag nog steeds interessant om voor deze warmtebron te kiezen? We zoeken het voor u uit.

Het jaar 2022 was een zeer bewogen jaar voor de energieprijzen. U zult ongetwijfeld gemerkt hebben dat het bedrag op uw factuur flink gestegen is, ongeacht of u met mazout of gas verwarmt. Betekent dit dat de tijd rijp is om over te schakelen op een hernieuwbare energiebron zoals pellets?

 

Pelletverwarming: ook stijgende prijzen

 

Als u de stijgende prijzen wilt tegengaan door een niet-fossiele energiebron te kiezen, is het belangrijk te weten dat de prijzen voor houtenergie de afgelopen maanden ook gestegen zijn. Volgens het platform energiecommune.be, dat de energieprijzen vergelijkt, is de prijs van pellets in zakken gestegen van 6,23 eurocent/kWh in december 2021 tot 14,24 eurocent/kWh in december 2022.

 

Die stijgende prijzen zijn echter nog steeds lager dan de prijzen voor gas of elektriciteit. Stookolie, waar u in december 2022 in totaal 9,79 eurocent/kWh voor betaalde, is goedkoper dan pellets. De stookolieprijzen zijn echter zeer wispelturig en kunnen van de ene op de andere dag fel stijgen of dalen.

 

De troeven van pelletverwarming

 

Hoewel de prijs van pellets de afgelopen maanden is gestegen, biedt deze brandstof toch nog heel wat voordelen. Pellets zijn dan ook een aantrekkelijk alternatief voor andere energiebronnen.

 

Pellets, een ecologische brandstof

 

Allereerst zijn pellets een 100% milieuvriendelijke en natuurlijke brandstof. Ze worden gemaakt van houtresten (zaagsel, schaafsel), gedroogd en geperst zonder toevoeging van chemische additieven. Door te verwarmen met pellets zorgt u ervoor dat het hout van gekapte bomen nuttig wordt gebruikt.

 

De uitstoot door de verbranding van pellets is veel lager dan die van houtblokken. Pellets hebben een zeer laag vochtgehalte, waardoor ze zeer efficiënt zijn en weinig resterende emissies veroorzaken.

 

Efficiëntere pelletkachels

 

De kwaliteit van pellets wordt nog beter benut omdat de pelletverwarmingstoestellen de laatste jaren aanzienlijk zijn verbeterd. De huidige systemen zorgen voor een zeer hoog rendement: met dezelfde hoeveelheid pellets verwarmt u met een nieuwer toestel veel langer dan met een oudere pelletkachel.

 

Bovendien zijn de nieuwe toestellen ook veel eenvoudiger in gebruik. Ze zijn vaak uitgerust met elektronische systemen die u gedetailleerd kunt programmeren en zelfs op afstand kunt bedienen via bijvoorbeeld een mobiele telefoon. Door die ontwikkelingen biedt een pelletkachel hetzelfde gebruikscomfort als een mazoutketel.

 

Schoon en makkelijk opbergen

 

Ten slotte is de opslag van pellets zowel gemakkelijk als schoon. Als u bij Proxifuel pellets in zakken bestelt, worden die pellets op een ingewikkelde pallet in uw opslagruimte geleverd. Kiest u voor pellets in bulk, dan hebt u een opslagsilo nodig.

 

Ondanks de prijsstijging is verwarmen met pellets vandaag de dag nog steeds een goede keuze!

 

 

Lees ook:

Hoe krijgt u pellets tegen een betere prijs?

Hoe kunt u pellets optimaal bewaren?