femme_thermostat.jpg

Stookolie en pellets: waarom een combinatie interessant is

20 november 2019
U twijfelt tussen pelletverwarming en stookolieverwarming? Waarom de twee niet combineren? Dat is interessant om uw energievoetafdruk te verkleinen en minder te betalen.

Stookolie heeft in tal van gezinnen lang de voorkeur genoten, maar is vandaag niet de enige efficiënte energiebron. Er zijn ook andere oplossingen, zoals verwarmen met pellets. Uiteraard willen sommige mensen van de voordelen van beide genieten en gaan bijgevolg combineren.

 

Stookolie en pellets, oplossingen die elkaar aanvullen

 

Pellet- en stookolieverwarming hebben meer gemeen dan men zou denken. De vereiste uitrusting functioneert op dezelfde manier om de hele woning te verwarmen en sanitair warm water te produceren. Welke brandstof men ook gebruikt, de stookketel wordt inderdaad automatisch gevoed en biedt een uitstekend rendement.

 

Toch vertonen de twee verwarmingsmethoden ook een paar verschillen. Het calorisch vermogen van stookolie bedraagt 12 kWh/kg en dat van pellets maar 5 kWh/kg. Voor dezelfde warmte heeft men van de ene brandstof dus meer dan dubbel zoveel nodig als van de andere. Dat verschil is een argument om de twee te combineren.

 

Ook vragen pellets wat meer opslagruimte.

 

Een voordelige oplossing voor het milieu

 

Door hun gelijkenissen en doordat ze elkaar aanvullen is het bijzonder interessant stookolieverwarming te combineren met pelletverwarming.

 

Concreet gaat het dan doorgaans om een stookolieketel die het centraal verwarmingscircuit voedt, aangevuld met de plaatsing van een pelletinstallatie (kachel of stookketel) die dienstdoet als bijverwarming.

 

Daarmee kunt u enerzijds uw energievoetafdruk verkleinen. Pellets zijn immers houtkorrels, gemaakt van houtresten en zaagsel uit onze bossen. Er wordt niet één boom specifiek geveld om pellets te maken. De complete verbranding van de pellets zorgt ook voor minder uitstoot van fijn stof. De CO2 die bij de verbranding vrijkomt wordt door levende bomen opgenomen.

 

De combinatie stookolie-pellets haalt anderzijds uw factuur naar beneden. Het kan interessant zijn om de stookolieinstallatie niet enkel voor sanitair warm water op te starten. Pellets zijn goedkoper dan stookolie, kunnen een aanzienlijke hoeveelheid warmte produceren en u verdient de kost van uw installatie snel terug.

 

Waarop moet u letten?

 

Welke brandstof(fen) u ook gebruikt, uw stookketel op mazout of pellets moet jaarlijks onderhouden worden door vakmensen. Dat is een wettelijke verplichting om uw veiligheid te verzekeren.

 

De opslag van uw pellets vraagt eveneens uw aandacht. De gekozen plaats moet koel en droog zijn en beschut tegen licht, stof en vochtigheid. Als u hebt gekozen voor de aankoop van pellets in zakken, moet u erop toezien dat die goed gesloten zijn en eventueel afgedekt worden.

 

Als de temperaturen dalen, stijgt de prijs van houtpellets en stookolie. Het is bijgevolg interessant op tijd en voldoende te bestellen tijdens de zomerperiode. 

 

Goed om te weten

Om uw stookolie en uw pellets te bestellen kunt u een beroep doen op de verdelers van Proxifuel die op de kortst mogelijke termijn leveren. U kunt uw bestelling online plaatsen, de klok rond.

 

Lees ook:

Pelletverwarming versus stookolieverwarming

De voordelen van een verwarming met pellets