Evolution.jpg

Stookolieprijs in België: welke evolutie de afgelopen weken?

26 februari 2020
Hoe is de stookolieprijs in België de afgelopen weken geëvolueerd? Kom het hier te weten dankzij ProxiFuel, de stookolieleverancier voor heel België.

De stookolieprijs in België verandert zeer regelmatig, voornamelijk als gevolg van de koersschommelingen van aardolie. Door periodiek de prijsschommelingen van stookolie in de gaten te houden, kunt u beter het meest interessante moment bepalen om uw verwarmingsbrandstof te bestellen. ProxiFuel helpt u vandaag om een stand van zaken op te maken over de evolutie van de stookolieprijs tijdens de eerste twee maanden van 2020.


Een sterke daling in januari, om dan een stijging op te tekenen in februari

 

De eerste maand van het jaar zakte de stookolieprijs in België net onder de grens van 70 eurocent per liter: de prijs was vastgelegd op 0,6987 euro per liter voor een aankoop van ten minste 2000 liter. Een stookolielevering van 2000 liter kostte u toen iets minder dan 1400 euro (1397,40 euro om precies te zijn).

 

Na een daling van enkele dagen is de stookolieprijs opnieuw gestegen, tot 0,7031 euro per liter op 7 januari, ofwel 1406,20 euro voor een bestelling van 2000 liter. Het gaat op dit moment om de hoogste prijs die dit jaar is genoteerd.

 

Vanaf de volgende dag is de stookolieprijs in België aanzienlijk gedaald, waarbij stijgingen en dalingen elkaar afwisselden. Zo zakte de prijs op 5 februari onder de 60 cent per liter, tot 0,5772 euro per liter, nog steeds bij een aankoop van ten minste 2000 liter brandstof. Die dag kostte een stookoliebestelling van 2000 liter 1154,40 euro, ofwel 251,80 euro minder dan de piek op 7 januari.

 

Maar sinds begin februari gaat de stookolieprijs opnieuw de hoogte in. Ondanks de recente prijsstijgingen is stookolie vandaag nog steeds goedkoper dan aan het begin van het jaar.

 

Het coronavirus doet de stookolieprijs in België dalen

 

De veranderingen in de stookolieprijs in België zijn nauw verbonden met de schommelingen in de aardolieprijzen.

 

Die zijn in januari fors gedaald, als gevolg van de crisis door het coronavirus dat China heeft getroffen.  Door de aanzienlijke economische vertraging in het land, dat de grootste olieverbruiker ter wereld is, is de vraag naar ruwe olie immers ingestort. En volgens de wet van vraag en aanbod werden de olieprijzen hierdoor beïnvloed.

 

Sinds zowat drie weken lijken de prijzen weer de hoogte in te gaan. De vergadering van OPEC+, die plaatsheeft op 5 en 6 maart om te beslissen over een eventuele verlenging of verstrenging van de productiebeperking voor aardolie vanwege haar leden, zal de evolutie van de stookolieprijs in België de komende maanden wellicht bepalen.

 

Goed om te weten

De 11 vestigingen van ProxiFuel bieden u de beste prijs-kwaliteitverhouding voor uw stookolie. Aarzel niet om een simulatie te maken van uw stookoliebestelling via onze website om zo het beste aanbod van het moment te ontdekken.

 

Lees ook:

Een terugblik op de stookolieprijs in 2019

Welke factoren bepalen de stookolieprijs?