Evolution.jpg

Terugblik op de prijs van een stookoliebestelling in 2020

09 december 2020
Hoe is de stookolieprijs geëvolueerd in 2020? ProxiFuel blikt terug op de sleutelmomenten van dit bijzondere jaar.

Er bestaat geen twijfel over: 2020 zal in meer dan één opzicht ongekend zijn geweest, en zeker wat betreft de evolutie van de prijs van een stookoliebestelling. Zoals altijd aan het einde van het jaar biedt ProxiFuel u een terugblik op de schommelingen in de prijs van huisbrandolie gedurende de afgelopen maanden.

 

De prijs van een stookoliebestelling daalde in januari

 

Op de eerste dag van 2020 bedroeg de prijs voor een bestelling van 2000 liter stookolie 1397,40 euro. De eerste maand van het jaar was echter de voorbode van de volgende bewogen weken. Vanaf de tweede helft van januari begon de prijs van een stookoliebestelling te dalen, onder invloed van de aanzienlijke daling van de vraag naar aardolie. Dat was het gevolg van de lockdownmaatregelen die in China werden genomen in een poging om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Begin februari was de prijs van een stookolielevering van 2000 liter al gezakt naar 1203 euro.

 

Laagste stookolieprijs in april

 

Na een lichte heropflakkering in februari vervolgde de prijs zijn dalende koers vanaf begin maart. Die daling bleef versnellen, tot eind april, toen de prijs van stookolie in België een dieptepunt bereikte met 0,3108 euro per liter. Op 29 april 2020 kostte een stookoliebestelling van 2000 liter slechts 621,60 euro!

 

Deze aanzienlijke daling is te verklaren door de lockdownmaatregelen die over de hele wereld werden genomen. De wereldwijde vraag naar aardolie daalde, terwijl het aanbod steeds groter werd. Als gevolg daarvan stortte de prijs van het zwarte goud in en ook de prijs van de stookolie volgde.

 

Stijging in de lente, stabilisering in de zomer

 

De versoepeling van de lockdownmaatregelen leidde tot een stijging van de stookolieprijzen. Tot begin juli stegen de prijzen geleidelijk. Op dat moment kostte een stookoliebestelling 893,40 euro.

 

Tijdens de schoolvakanties varieerde de stookolieprijs, maar over het algemeen bleef die relatief stabiel met een lichte variatie tussen 44 en 47 eurocent per liter.

 

De stookolieprijs stijgt weer aan het einde van het jaar

 

In september daalde de stookolieprijs verder tot onder 40 eurocent per liter, als gevolg van de nieuwe lockdownmaatregelen in verschillende Europese landen. Ook in oktober bleef de prijs erg onrustig. In die twee maanden schommelde de prijs van een stookoliebestelling van 2000 liter tussen de 789,80 en 868,40 euro.


Sinds begin november lijkt de prijs van huisbrandolie zich weer te herstellen. Begin december lag die opnieuw boven 46 eurocent per liter, gedreven door de hoop op een effectief vaccin tegen Covid-19 en door het akkoord van de OPEC+ om het oppompen ook in 2021 blijvend te verminderen om de olieprijzen te ondersteunen.

 

Lees ook:

1e semester 2020: een verrassende evolutie van de stookolieprijs

Een terugblik op de stookolieprijs in 2019