PELLETS.png

Kunt u uw woning verwarmen met pellets?

20 juli 2022
Hoewel een pelletkachel eerst en vooral als bijverwarming wordt gebruikt, kunt u onder bepaalde voorwaarden ook uw volledige woning met pellets verwarmen. We leggen het u uit.

Pelletverwarming wordt elk jaar populairder in België. En met reden: ze is zowel voordelig als milieuvriendelijk. In een context van energietransitie, en met het oog op de stijgende energieprijzen, zijn de kleine houtkorrels als brandstof voor kachels of ketels een uitstekende verwarmingsoplossing. Maar kunt u met deze energiebron ook uw volledige woning verwarmen?

 

Pelletverwarming is in de eerste plaats een bijverwarming

 

Voor de meeste Belgische gezinnen die deze energiebron gebruiken, is pelletverwarming vooral een aanvullende verwarming. Ze wordt bijvoorbeeld gebruikt in combinatie met een mazoutketel. Meestal hebben die gezinnen een pelletkachel die een of meer kamers in het huis kan verwarmen.

 

De oppervlakte die een pelletkachel kan verwarmen hangt af van het vermogen van het toestel, maar ook van het isolatieniveau van uw woning:

 

  • U hebt 1 kW nodig om 10 m2 te verwarmen in een huis met de isolatienormen die rond 2005 van kracht waren;
  • 0,6 kW is voldoende om 10 m2 te verwarmen in een huis met betere isolatie.

 

Met andere woorden, als u 60 m2 in uw huis wilt verwarmen volgens de normen van 2005, hebt u een kachel nodig met een vermogen van 6 kW. Bovendien voelt u de warmte van het toestel niet overal even goed: hoe verder u zich van de kachel bevindt, hoe minder warmte u voelt. De warmte wordt namelijk verspreid door convectie of door een blaassysteem met een beperkt bereik.

 

Oplossingen om een groter oppervlak te verwarmen

 

U kunt pellets niet alleen gebruiken als bijverwarming maar ook om grotere oppervlakken te verwarmen.

 

Een eenvoudige pelletkachel is dan wel niet voldoende. U dient voor andere oplossingen te kiezen. Het bekendste systeem is een pelletketel. Die ketel wordt aangesloten op een watercircuit in de woning en werkt als een mazoutketel: de verbranding van de pellets verwarmt het water dat vervolgens naar de verwarmingscircuits wordt gestuurd en, indien nodig, naar een tank voor de opslag van sanitair warm water.

 

Dat systeem, waarvoor dus een volledig verwarmingscircuit moet worden geïnstalleerd, is niet de enige oplossing voor een gezin dat een groter deel van zijn woning met pellets wil verwarmen. Het is ook mogelijk om een hydro-palletkachel te installeren. Dergelijke kachel verwarmt het water, zoals een verwarmingsketel, slaat het op in een buffervat, en verdeelt het over een of meerdere radiatoren op afstand. Met deze tussenoplossing kunnen meerdere kamers worden verwarmd met hetzelfde comfort als in de kamer waar de pelletkachel staat.

 

Dankzij de bovenstaande oplossingen kunt u bijna uw volledige woning verwarmen door enkel pellets te gebruiken!

 

 

Lees ook:

De unieke eigenschappen van Premium Pellets van TotalEnergies

Hoe is de pelletprijs de afgelopen jaren geëvolueerd?