poele_pellets_1.jpg

Pelletverwarming als centrale verwarming?

10 februari 2021
Wilt u uw verwarmingsketel vervangen of een ketel installeren in uw nieuwe woning? Denk er dan zeker eens over na om pellets voor uw centrale verwarming te gebruiken.

Pelletverwarming wordt steeds populairder in België. Pellets hebben dan ook heel wat voordelen.

Ze zijn immers:

  • efficiënt: pellets hebben een goede calorische waarde en de nieuwste verwarmingsketels hebben een zeer hoog rendement, meestal meer dan 90%;
  • voordelig: de prijs van pellets is aantrekkelijk en relatief stabiel in de tijd;
  • milieuvriendelijk: pellets zijn, wanneer ze volgens de vereiste kwaliteitsnormen worden vervaardigd, een schone en hernieuwbare verwarmingsenergie. Ze maken het dus mogelijk uw energie-impact te verminderen;
  • praktisch: pellets kunnen gemakkelijk worden opgeslagen en overal in België worden geleverd.

 

De pelletkachel, een ideale verwarmingsbron voor kleine ruimtes

 

Oorspronkelijk werden pellets hoofdzakelijk gebruikt als brandstof voor kachels. Die kachels kunnen worden gebruikt als extra verwarming, wanneer de temperaturen een duik nemen, of als hoofdverwarming in een woning.

 

In tegenstelling tot een centraal verwarmingssysteem verwarmt een pelletkachel haast alleen maar de ruimte waarin ze staat, tenzij u leidingen hebt om de warmte door het huis te verspreiden. Als u een pelletkachel als centrale verwarming wilt gebruiken, raden we u aan om dat enkel te doen als u een kleinere woning hebt.

 

Pelletverwarming om een heel huis te verwarmen

 

Woont u echter in een groot huis, dan is het voor uw comfort beter om te kiezen voor een centraal verwarmingssysteem. Maar is pelletverwarming hier wel geschikt voor? Het antwoord is duidelijk ja!

 

Sinds enkele jaren bestaan er pelletketels die probleemloos voor een centrale verwarmingsinstallatie ingezet kunnen worden. Pellets kunnen, net als andere brandstoffen, gebruikt worden voor vloerverwarming en radiatoren. Ze kunnen ook gebruikt worden om uw warm water te produceren via een boiler.

 

Hoe werkt het? Net als bij een installatie op stookolie wordt uw pelletketel automatisch gevoed: de pellets worden vanuit de opslagruimte naar de verbrandingskamer van de ketel gevoerd. Die verbranding verwarmt het water dat vervolgens gebruikt wordt voor het verwarmings- of sanitair circuit.

 

Net als bij stookolie moeten pellets worden opgeslagen om de ketel te kunnen bijvullen. U moet dan ook over voldoende geschikte opslagruimte beschikken. Houd rekening met 6 m3 om 4 ton pellets te kunnen opslaan, het equivalent van 2000 liter stookolie.

 

Lees ook:

Pelletverwarming versus stookolieverwarming

Voor- en nadelen van pelletverwarming