Graphe 1.jpg

Wat is de officiële stookolieprijs?

19 januari 2021
De officiële stookolieprijs wordt elke dag door de Belgische staat vastgelegd. Door een maximumprijs te bepalen, geeft de Belgische overheid consumenten toegang tot energie voor een relatief stabiele en transparante prijs.

De stookolieprijs verschilt van dag tot dag. Vanwege de gezondheidscrisis zagen we het afgelopen jaar een aantal opmerkelijke schommelingen. De prijs per liter (voor een bestelling van 2000 liter) schommelde het afgelopen jaar tussen 0,3108 en 0,7032 euro.

 

De coronacrisis heeft aangetoond dat verschillende factoren de stookolieprijs kunnen beïnvloeden. De geopolitieke, economische en meteorologische context maar ook de vraag en het aanbod kunnen een invloed hebben op de prijs van een olievat en dus op de stookolieprijs.

 

De FOD Economie legt de officiële stookolieprijs vast

 

Hoewel de prijzen schommelen, bestaat er wel degelijk een officiële stookolieprijs. De leveranciers gebruiken die prijs om hun tarieven te bepalen. De officiële stookolieprijs wordt elke werkdag vastgelegd door de FOD Economie. Naast de stookolieprijs bepaalt de FOD Economie ook de prijs van afgeleide producten, waaronder benzine en diesel.

 

De officiële prijs is in werkelijkheid de maximumprijs waaraan Belgische leveranciers hun mazout op het grondgebied kunnen verkopen. Door dat plafond vast te leggen, kunnen de consumenten rekenen op een zekere stabiliteit van de prijzen van deze essentiële producten.

 

Het beleid zorgt er eveneens voor dat de stookolieprijzen volledig transparant zijn. De consumenten kunnen er dus zeker van zijn dat ze hun stookolie aan een correcte prijs bestellen.

 

Vind de goedkoopste stookolie op Proxifuel

 

De leveranciers mogen de maximumprijs in geen geval overschrijden. Ze mogen wel een lagere prijs aanbieden. In België mogen mazoutleveranciers tegen elkaar concurreren. Het gebeurt dan ook vaak dat bepaalde leveranciers voordeligere prijzen dan andere bieden.

 

Hoe kunt u uw stookolie voor de laagste prijs bestellen? Bij ProxiFuel werken we meestal met mazoutprijzen die voordeliger zijn dan de officiële prijs die door de Belgische staat is vastgelegd.

 

Op onze website krijgt u eveneens een overzicht van het verloop van de stookolieprijs tijdens de afgelopen dagen. Die prijs kunt u dan vergelijken met de voorgaande weken, maanden of jaren. Door die prijsschommelingen in het oog te houden, kunt u soms een mooi bedrag op uw stookoliebestelling besparen.

 

Lees ook:

Stookolielevering in de winter, waar moet ik op letten?

Online stookolie bestellen