onderhoud.jpg

Wanneer en hoe uw stookolietank onderhouden?

11 april 2022
Het is belangrijk om uw stookolietank regelmatig te laten onderhouden om de goede werking van uw installatie te garanderen. We vertellen u wanneer en hoe u te werk moet gaan.

Hoewel er vaak aandacht wordt besteed aan het onderhoud van uw mazoutketel is het ook belangrijk om uw stookolietank regelmatig te laten onderhouden. Een vervuilde tank kan leiden tot een slechte werking of zelfs het uitvallen van uw verwarmingsketel.

 

Waarom vergt een stookolietank onderhoud?

 

Na verloop van tijd komen er onvermijdelijk onzuiverheden in uw mazouttank terecht. Ze zakken tot op de bodem van uw tank en vormen een afzetting die ook wel 'bezinksel' wordt genoemd.

 

Tijdens een stookolielevering worden die afzetting vermengd met de nieuwe de mazout. Het bezinksel zal dan naar het oppervlak stijgen en tot in uw verwarmingsketel geraken. Het fenomeen kan de goede werking van uw installatie beïnvloeden en zelfs storingen veroorzaken.

 

Het is dan ook belangrijk om uw stookolietank regelmatig te laten reinigen.

 

Hoe laat ik mijn stookolietank onderhouden?

 

Het onderhoud van uw stookolietank omvat een volledige reiniging van de tank. Die handeling is vrij technisch en kan enkel met goede apparatuur uitgevoerd worden. We raden u aan om hiervoor een beroep te doen op een vakman.

 

Het onderhoud van uw stookolietank gebeurt in verschillende stappen:

 

  • Eerst wordt de stookolie in de tank volledig weggepompt en opgeslagen in een tankwagen.
  • Vervolgens verwijdert de vakman het bezinksel dat zich op de bodem van de tank bevindt.
  • Nadien volgt er een volledige reiniging met aangepast materiaal, via het 'mangat' dat zich gewoonlijk bovenaan de tank bevindt.
  • De vakman zal alle wanden van de tank grondig controleren om eventuele corrosie vast te stellen.
  • De mazout wordt tot slot opnieuw in de tank gepompt.

 

 Wanneer dient u uw stookolietank te onderhouden?

 

De algemene regel is dat een stookolietank om de vijf jaar moet worden gecontroleerd en om de tien jaar volledig moet worden gereinigd.

 

Er zijn een aantal dingen die erop kunnen wijzen dat het tijd is om uw tank te laten onderhouden. Het is misschien nodig om uw stookolietank te laten controleren als u een abnormale stijging van uw olieverbruik opmerkt of als u last hebt van herhaalde storingen, ook al is uw ketel in goede staat.

 

Goed om te weten

 

Als uw stookolietank in te slechte staat is (corrosie, lekken, enz.), dient u specifieke stappen te volgen om ze buiten gebruik te stellen. U dient de tank volledig te laten leegmaken, reinigen en vullen met een inert materiaal, zoals zand, voordat ze afgevoerd kan worden. Die operatie dient door een erkend vakman te worden uitgevoerd. Hij overhandigt u een attest met de verklaring dat uw stookolietank volgens de regels is geneutraliseerd.

 


Lees ook:
  

De stookolietank vervangen: waarom en hoe?

Uw mazouttank oordeelkundig kiezen