pellet sac.jpg

Hoe kunt u pellets optimaal bewaren?

24 januari 2022
Pellets hebben een hekel aan vocht. Het is van cruciaal belang om ze op een droge plaats te bewaren. In dit artikel geven we u enkele tips.

Verwarmt u met houtpellets? In dat geval weet u ongetwijfeld dat het ontzettend belangrijk is om uw pellets optimaal te bewaren zodat ze hun rendement niet verliezen. Pellets met een te groot vocht- of stofgehalte hebben niet alleen een negatieve impact op het rendement maar kunnen uw verwarmingsinstallatie ook (ernstig) beschadigen. Hoe kunt u uw pellets optimaal bewaren? We leggen het graag voor u uit!

 

Bescherm uw pellets tegen vocht

 

Vocht is de grootste vijand van pellets. Het is van cruciaal belang om uw pellets tegen vocht te beschermen om een optimale verbranding en maximaal rendement te garanderen.

 

U kunt uw pellets in uw woning bewaren, bijvoorbeeld in uw kelder, of buiten, zolang ze maar op een droge, geventileerde en tegen optrekkend vocht geïsoleerde plaats liggen.

 

Algemeen genomen is een ruimte met een vochtgehalte boven 70% niet geschikt om pellets te bewaren.

 

Bewaar uw pellets ver uit de buurt van een warmtebron

 

Pellets zijn uiterst ontvlambaar. Om het risico op brand zoveel mogelijk te vermijden, bewaart u uw pellets niet in de buurt van een warmtebron of een elektrisch toestel.

 

Bescherm uw pellets tegen stof

 

Het is ook van cruciaal belang om uw pellets tegen stof te beschermen om een optimale kwaliteit te garanderen. Het stof op de pellets kan, op lange termijn, uw pelletkachel of -ketel vervuilen en tot een meerverbruik leiden.

 

Hoe bewaart u uw pellets?

 

Uw pellets in zakken legt u best iets hoger dan de grond, bijvoorbeeld op een pallet. Zo zijn ze beschermd tegen mogelijke wateroverlast, vocht en condens.

 

Hebt u een pelletketel en dient u pellets in bulk te laten leveren? In dat geval dient u een pelletsilo te laten installeren. Silo's bestaan in verschillende vormen: 

 

  • De ondergrondse silo: deze onzichtbare opslagtank van beton of polyurethaan neemt weinig plaats in. Het is wel de duurste oplossing.

 

  • Een silo van soepel textiel: de eenvoudig te installeren en waterdichte silo van soepel textiel is een goede keuze voor iedereen die zijn pellets binnen of buiten willen opslaan.

 

  • De gemetselde silo: deze silo is een ruimte in uw woning waar u pellets opslaat. Hij is gemakkelijk te bereiken waardoor u hem eenvoudig kunt bijvullen.

 

  • Een silo van hard materiaal: deze silo van staal of kunststof kunt u zowel binnen als buiten plaatsen.

 

Pelletsilo's mag u nooit in de buurt van een warmtebron plaatsen en moeten steeds waterdicht zijn om te voorkomen dat vocht de kwaliteit van de brandstof aantast.

 

Lees ook:

Mazout bestellen: wat is het beste moment?

Hoe verloopt een pelletlevering?